Societe Generale, acuzata de spalare de bani impreuna cu alte trei banci

Data publicarii: 04-02-2008 | International

Societe Generale (SocGen) si-a facut publica apararea inaintea procesului de spalare de bani ce va incepe luni in Paris, proces ce ar putea accentua presiunile asupra bancii franceze, in timp ce se confrunta cu efectele scandalului legat de frauda, relateaza Reuters.

SocGen a reafirmat ca nu a luat parte la nicio spalare de bani. "Nici banca si nici angajatii acesteia nu au participat in cunostiinta de cauza la o tranzactie de spalare de bani", a transmis SocGen duminica printr-un comunicat.

SocGen este una dintre cele patru banci care vor aparea in fata tribunalului din Paris, in cadrul procesului "Sentier 2".

Celelalte trei banci sunt unitatea Societe Marseillaise de Credit (SMC) a HSBC, Barclays France si National Bank of Pakistan.

Presedintele SocGen, Daniel Bouton si alti trei oficiali ai bancii trebuie sa apara in instanta in legatura cu acest caz.

In iulie 2006, un magistrat francez a hotarat ca peste 130 de bancheri ar trebui sa fie acuzati de spalare de bani in legatura cu o frauda prin ordine de plata ce a avut loc la sfarsitul anilor '90.

Presupusa spalare de bani a avut loc intre 1996 si 2001, in regiunea Sentier a Parisului si a implicat schimbul de cecuri furate sau frauduloase intre Franta si Israel.

SocGen sustine ca a respectat intotdeauna legea in ceea ce priveste procesarea cecurilor.

"Banca a respectat intotdeauna riguros obligatiile legale si standardele de piata recunoscute de autoritatle de supraveghere in ceea ce priveste procesarea cecurilor. Prin urmare, procedurile sunt identice cu cele ale altor banci franceze si internationale", a transmis acesta.

"Faptul ca Societe Generale nu a controlat niciodata sistematic cecurile procesate si nu a identificat sau refuzat cecurile pe care le-a considerat frauduloase nu poate constitui o acuzatie impotriva bancii".

"La acel moment, nu existau obligatii legale sau de reglementare de a controla cecurile in incercarea de a combate spalarea de bani. Acest gen de controale din partea bancilor au fost impuse in aprilie 2002", mai arata comunicatul SocGen.

NewsIn