Gazprom este interesata de construirea unor depozite de gaze naturale in Romania

Data publicarii: 05-02-2008 | Economie

Gazprom este interesata de construirea de noi depozite de gaze naturale in Romania, pana acum avand loc mai multe intalniri si consultari intre compania rusa si companii de profil din Romania, potrivit datelor transmise de catre Gazprom.

"Constructia depozitelor de gaze naturale (n.r. UGSF, underground gas storage facilities) pe teritoriul Romaniei este un element foarte important in cooperarea ruso-romana, in domeniul gazelor. Acest lucru ar permite furnizarea catre consumatori a unor cantitati de gaz suficiente pentru iarna si o utilizare mai eficienta a capacitatilor de transport al gazelor. Potrivit intelegerilor, expertii romani si rusi discuta in aceasta perioada conditiile crearii de noi depozite de gaze naturale in Romania. Au avut loc mai multe intalniri si consultari in Romania si Rusia pentru a defini principiile de baza ale cooperarii in sfera constructiei de astfel de depozite. Atat negocierile privind constructia depozitului de la Roman-Margineni, cat si despre alte depozite de gaze sunt in curs de desfasurare", potrivit datelor Gazprom.

Gazprom considera ca Romania joaca un rol important in tranzitul gazului rusesc catre tarile balcanice. Compania rusa precizeaza totodata ca volumul gazului rusesc care a tranzitat teritoriul Romaniei a crescut in 2007 cu aproape doua miliarde de metri cubi fata de anul 2006.

"Romania joaca un rol important in intretinerea tranzitului gazului rusesc catre Turcia si tarile Balcanice. Volumul gazului tranzitat pe teritoriul Romaniei catre Bulgaria, Turcia, Grecia, Macedonia este in crestere constanta (aproape 15,5 miliarde de metri cubi in 2006 si17,4 miliarde metri cubi in 2007). Speram sa dezvoltam relatii fructuoase cu companiile din domeniul gazelor naturale din Romania", spun reprezentantii Gazprom.

In urma unor discutii dintre Romgaz si Gazprom, care au avut loc in perioada 6-7 martie 2007, in privinta depozitului de gaze de la Roman-Margineni, care ar urma sa fie construit in judetul Neamt, Romgaz a solicitat rusilor infiintarea unei companii mixte care sa finanteze studiul de fezabilitate. "Gazprom a respins acesta propunere, iar varianta de compromis la care am ajuns a fost sa finantam noi un studiu", spunea directorul general al Romgaz, Alexa Iakob, dupa intalnirea cu reprezentantii Gazprom.

La inceputul lunii noiembrie 2007, directorul de dezvoltare al companiei Romgaz, Gheorghe Radu, a declarat ca studiul de fezabilitate al depozitului de la Roman-Margineni va costa peste doua milioane de dolari, fonduri provenite din sursele proprii ale Romgaz. El spunea la acea data ca studiul va fi finalizat la mijlocul anului 2008 cand vor fi reluate discutiile cu Gazprom pe marginea colaborarii in acest proiect.

NewsIn