Danske Bank: inflatia si deprecierea leului pot atrage noi cresteri ale dobanzii cheie

Data publicarii: 05-02-2008 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea fi nevoita sa opereze, in lunile urmatoare, o noua majorare a dobanzii de politica monetara, pe care a marit-o luni de la 8% la 9% pe an, daca presiunile inflationiste si riscurile unor noi deprecieri ale leului persista, arata un raport al Danske Bank.

Pe de alta parte, analistii bancii daneze au comparat nivelul dobanzii cheie din Romania cu nivelurile din alte state, precum Islanda, Turcia sau Africa de Sud, in raportul publicat luni, dupa ce BNR a anuntat mjorarea dobanzii de politica monetara cu un punct procentual si au tras concluzia ca e loc de majorari suplimentare.

"La 9%, dobanda cheie nu poate fi considerata atat de ridicata comparativ cu alte state emergente, care au dezechilibre externe similare sau chiar mai mici. De exemplu, dobanzile fixate de bancile centrale din Islanda, Africa de Sud sau Turcia sunt cu mult mai mari decat in Romania. Prin urmare, ar putea fi nevoie de noi masuri de inasprire a politicii monetare de catre BNR", considera specialistii de la Danske Bank.

In Turcia, dobanda de politica monetara nu a mai coborat sub 15% din a doua jumatate a lui 2006, iar in Islanda, dobanda cheie se mentine, de la inceputul anului trecut, la niveluri de peste 13%.

Dintre statele intrate in UE in 2004, Polonia are, in prezent, o dobanda de politica monetara de 5,25%, in urma unei majorari cu 0,25 puncte procentuale, aplicata la sfarsitul lui ianuarie, in conditiile in care inflatia ajunsese, la sfarsitul lui 2007, la peste 4%. In Ungaria, banca cetrala a mentinut dobanda cheie neschimbata in ianuarie, la 7,50%, in ciuda faptului ca inflatia anuala depasise nivelul de 7% in decembrie 2007.

In Cehia, unde dobanda cheie este in prezent la nivelul de 3,50%, inflatia a ajuns anul trecut la aproximativ 5,5%, potrivit estimarilor Eurostat. In Bulgaria, care are o rata a dobanzii cheie la jumatatea celei din Romania, inflatia a ajuns, anul trecut, la 11,6%, cu mult peste media din regiune.

Banca centrala din Romania se confrunta cu decizii din ce in ce mai grele, deoarece estimarile indica si o temperare a cresterii economice "destul de dramatica in urmatoarele luni, pe fondul deprecierii leului, care scumpeste creditele in valuta pentru populatie si pe fondul incetinirii avansului economic la nivel global", mai arata raportul Danske Bank. Pe de alta parte, este putin probabil ca BNR sa primeasca ajutor semnificativ din partea guvernului, care este reticent la inasprirea politicii fiscale intr-un an electoral, mai spun analistii.

Majorarea de luni a dobanzii cheie, de la 8% la 9% pe an, este a treia consecutiva operata de BNR, dupa cele din 31 octombrie 2007 (de la 7% la 7,5%) si din 7 ianuarie (de la 7,5% la 8%). Astfel, banca centrala a urcat, in ultimele trei luni, dobanda anuala pe care o plateste bancilor la depozitele pe care acestea le constituie la banca centrala cu 2 puncte procentuale.

Dobanda de politica monetara nu a mai fost la un nivel atat de ridicat din august 2005, cand BNR a hotarat sa micsoreze dobanda cheie de la 12,50% la 8,50% pe an.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: