Franta vrea masuri stricte de prevenire a riscurilor dupa frauda comisa la SocGen

Data publicarii: 05-02-2008 | International

Franta a propus introducerea de standarde mai dure in cazul masurilor de prevenire a riscurilor pentru banci, dupa frauda de 4,9 miliarde euro (7,3 miliarde dolari) care a avut loc la Societe Generale, in ciuda avertismentelor referitoare la carentele sistemelor sale de securitate, arata Reuters.

"Exista un risc operational, opus riscului de piata, care trebuie luat in considerare intr-un mod mai serios", a spus luni reporterilor ministrul economiei Christine Lagarde, dupa predarea raportului sau prim ministrului Francois Fillon.

Raportul ministrului de finante mai solicita o separare mult mai clara de roluri intre autoritatile de reglementare si guvern in situatii in care exista riscuri la adresa stabilitatii sistemului financiar.

Guvernul a intrat in conflict cu banca centrala a Frantei asupra momentului in care a fost informat cu privire la frauda, care a devenit publica pe 24 ianuarie, cand SocGen a dezvaluit pierderile, afisand cea mai mare frauda bancara produsa vreodata in istorie.

Potrivit unui sumar al raportului publicat de ministerul de finante, Franta recomanda penalitati mai severe in caz de frauda si va purta discutii in viitorul apropiat cu partenerii comerciali despre urmarile scandalului.

Banca a pus toate pierderile fraudei pe seama tranzactiilor riscante realizate de un angajat al SocGen, Jerome Kerviel, in varsta de 31 ani, care acum se afla sub investigatii pentru fals, abuz in sistem si incalcarea increderii, desi acuzatiile de frauda au fost ridicate.

Concluzia cea mai importanta a raportului este aceea ca inspectorii din comisia bancara de la Banca Frantei au descoperit ca sistemul de securitate al SocGen lasa de dorit.

"Inspectiile conduse de comisia bancara in perioada 2006-2007 au recomandat o intarire a securitatii operatiunilor", prezinta sumarul ministerului de finante.

Cererea ca bancile sa impuna standarde mai ridicate pentru diminuarea riscurilor operationale se refera la vulnerabilitatea acestora in fata caderii sistemelor interne, a comportamentului necinstit al angajatilor si a evenimetelor neprevazute.

Raportul ministrului finantelor este primul dintr-o serie de trei rapoarte intocmite dupa scandal. Este in asteptare un raport intocmit de comisia bancara a bancii centrale si un al treilea, din partea directorilor independenti ai SocGen.

Raportul nu este confortabil pentru directorul executiv al SocGen, Daniel Bouton, care continua sa ramana la banca in ciuda disponibilitatii sale de a-si da demisia, insa soarta sa depinde, cel mai probabil, de ceea ce se va descoperi in continuare.

Raportul nu cauta sa atribuie vina si spune ca SocGen a reactionat intr-un mod profesionist pentru a lichida pozitiile de tranzactionare pe care le construise in secret Kerviel.  

Banca a facut fata unor critici accentuate la adresa sistemelor sale de prevenire a riscurilor, lansate dupa dezvaluirea pierderilor.

Saptamana trecuta, un procuror din Paris care investiga frauda atribuita lui Kerviel a spus ca in noiembrie 2007 bursa la termen Eurex avertizase deja SocGen asupra suspiciunilor la adresa pozitiilor de tranzactionare deschise de angajatul lor.

Banca Frantei a facut cunoscut faptul ca a avertizat SocGen cu privire la sistemele sale de prevenire a riscurilor in cazul unor derivate financiare in luna martie a anului trecut.

SocGen a platit, luni, pagini intregi de publicitate in ziare pentru a reasigura clientii ca inca pot conta pe banca.

Banca lucreaza acum la o majorare de capital de 5,5 miliarde euro pentru a acoperi gaura din tranzactiile la termen si pentru a compensa pierderile de 2 miliarde euro de pe piata creditelor ipotecare cu grad mare de risc (subprime).
Bancherii spun ca emisiunea de actiuni, care vor fi vandute la un pret redus, ar trebui sa fie lansata inainte de publicarea, pe 21 februarie, a castigurilor SocGen si ca diferenta fata de pretul de piata al actiunilor va fi semnificativa.  

Actiunile Societe Generale, listate peplatforma pan-europeana Euronext, au pierdut luni 4,77%  pana la 83,61 euro, dupa ce revenisera la finalul saptamanii trecute, investitorii asteptand ca banca sa anunte detaliile majorarii de capital in cursul acestei saptamani.

Actiunile s-au apreciat saptamana trecuta pe baza presupunerilor existentei unei cereri de preluare din partea bancilor rivale franceze BNP Paribas sau Credit Agricole. 

Claude Gueant, seful de cabinet al presedintelui Frantei, Nicolas Sarkozy, a spus la sfarsitul saptamanii ca Franta ar prefera ca orice cerere pentru SocGen sa fie mai degraba prietenoasa decat ostila si sa vina din partea unei companii franceze si nu a unei companii straine.

SocGen, cea de a doua banca franceza dupa capitalizarea bursiera, are o valoare de piata de 39 miliarde euro,la pretul de inchidere de luni.

BNP Paribas, cea mai mare banca din Franta listata la bursa, a anuntat ca ar putea sa faca o oferta pentru SocGen.

SocGen este una din cele patru banci care trebuie sa compara in fata unui tribunal din Paris intr-un proces cunoscut ca "Sentier 2", dupa numele cartierului de textile Sentier din metropola franceza.
Procesul, unul lung asteptat, a inceput luni.

Celelalte trei banci sunt Societe Marseillaise de Credit (SMC) - subsidiara a HSBC, Barclays France si Banca Nationala a Pakistanului.

Presupusa operatiune de spalare de bani a avut loc intre 1996 si 2001 in cartierul Sentier si implica cecuri furate sau false expediate intre Franta si Israel.

Duminica, SocGen a repetat ca nu a luat parte in nici o actiune de spalare de bani.

NewsIn