Chiria in Bruxelles este o treime din leafa, in Bucuresti - de 3 ori leafa

Data publicarii: 05-02-2008 | Imobiliare

La 700 de euro a ajuns chiria minima pentru un apartament de doua camere in cartierul Aviatiei, in nordul Bucurestiului, arata ofertele de pe site-urile imobiliare. Tot atat costa chiria pentru un apartament in orasele din nordul Italiei, noteaza Gandul.

Salariile, insa, sunt cele care difera - acesta fiind principalul motiv pentru care atatia romani au ales drumul Italiei in loc sa migreze in Bucuresti. In Lisabona e chiar mai ietfin: cu 500 de euro se poate inchiria un apartament in zonele 2-3, in conditiile in care zona 1 reprezinta centrul capitalei portugheze, iar zona 7 e ultima de la periferie, confirma o romanca ale carei rude locuiesc acolo.

800 euro - chiria pentru o vila cu 5 dormitoare in apropierea Bruxelles-ului

Silvia Olari, o romanca stabilita de multi ani la Bruxelles, a reusit sa inchirieze, impreuna cu sora ei, o vila intr-o zona rezidentiala, la 17 km de capitala Belgiei. "La parter avem un living de 7m/4,5m, o bucatarie de 3,5m/4m, un salon de masa de 3m/3m si un soi de camara mare in care tinem masina de spalat si uscatorul.

La primul etaj avem doua dormitoare, o baie si o toaleta mai mica, la al doilea etaj - 3 dormitoare si, de asemenea, doua bai. In plus avem gradina si terasa. Zona este foarte linistita, masinile nu circula prin fata casei cu mai mult de 30km/h, avem un castel la 5km inconjurat de un parc prin care e o placere sa te plimbi, iar scoala copiilor este la 30 de metri de casa.

Chiria pentru aceasta vila este de 800 de euro pe luna, iar intretinerea - caldura, electricitate, gaz, apa - nu a depasit niciodata 150 de euro pe luna. Dar sa stiti ca si in Bruxelles sunt preturi acceptabile. Pentru un apartament cu doua camere, adica doua dormitoare si un living, chiria ajunge la 500 de euro", spune Silvia.

Tot 500 de euro plateste chiria un belgian in Anvers, oras faimos pentru comertul cu diamante. Cu 150.000 de euro, belgianul isi poate cumpara un apartament de 80 mp in Anvers. Daca luam in considerare ofertele agentiilor imobiliare, in Bucuresti e nevoie cam de aceiasi bani pentru un apartament de trei camere, confort 1, dar nu central sau semi-central. Consolarea vine din faptul ca la Paris e mai scump: peste 2.000 de euro chiria si peste 4.000 de euro metrul patrat la cumparare. In orasele franceze mici, insa, locuintele costa aproximativ 1.500 de euro pe metru patrat.

Cheltuielile lunare pentru apartament cu 2-3 camere sunt in jur de 100 de euro in Belgia, Italia si Portugalia.

Spre comparatie, cea mai ieftina locuinta in Bucuresti costa in jur de 35.000 de euro. "Exista oameni care achizitioneaza, prin credit bancar, garsoniere de 14 metri patrati, confort 3, la Poarta IV Faur, la periferia Bucurestiului. In blocurile respective nu sunt gaze, nici caldura, iar in baie incape o singura persoana in acelasi timp", a declarat un consultant imobiliar de la agentia Aisiel Group.

La polul opus, o vila cu doua etaje, in cartierul Baba Novac din sectorul 3 al Capitalei, costa 1,4 milioane euro. Tot atat valoreaza o vila cu piscina in Monaco, sau, dupa preferinta, doua vile in Ibiza. "In general, pentru aceiasi bani pe care-i platesc in Bucuresti, as primi ceva de mai buna calitate altundeva", spune un grec care locuieste in Romania: "Singurele mai ieftine sunt taxele si restaurantele".

Integral in Gandul