Piata creditelor ipotecare pentru locuinte din Romania s-ar putea dubla pana in 2009

Data publicarii: 05-02-2008 | Finante-Banci

Piata creditelor ipotecare imobiliare din Romania ar putea creste la 8 miliarde euro in 2009, de la 4 miliarde cat e acum, a estimat marti directorul diviziei de imprumuturi ipotecare al Bancpost, Ana Cernat, la un seminar despre integrarea pietelor creditelor ipotecare din Uniunea Europeana.

Cernat a mai apreciat ca, in ce priveste imprumuturile ipotecare, e de asteptat ca persoanele interesate sa se orienteze in viitor mai mult spre creditele in euro si mai putin spre cele in valute exotice, cum ar fi francii elvetieni sau yenii japonezi. Unul dintre motive ar fi ca o mare parte a cheltuieililor clientilor, inclusiv cele cu utilitatile, sunt calculate in functie de moneda europeana

Directorul diviziei de imprumuturi ipotecare al Bancpost a mai estimat ca totalul imprumuturilor garantate cu ipoteca, atat pentru locuinte, cat si pentru consum, va ajunge la 10 miliarde euro in 2009.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) face diferenta intre cele doua tipuri de credite, in functie de destinatia acestora, iar in noiembrie 2007 raporta un nivel de 13,18 miliarde lei al creditelor pentru locuinte acordate populatiei, din care creditele in lei reprezentau putin peste 10%, depasite chiar si de creditele in valute exotice. Restul de 90% din creditele ipotecare imobiliare e reprezentat de imprumuturile in valuta.

Problema e ca, desi s-ar putea dubla, piata ipotecara din Romania e inca la un nivel foarte scazut ca pondere in produsul intern brut (PIB) fata de majoritatea statelor europene. Astfel, la sfarsitul lunii noiembrie, ponderea in PIB a creditelor ipotecare era de 3,4%, la un PIB pe 2007 estimat prin buget la 389,8 miliarde lei.

Directorul de produse al BRD SocGen, Rozaura Stanescu, a precizat ca pentru o banca e dificil sa finanteze locuintele in constructie, cum ar fi cele dezvoltate prin ansamblurile rezidentiale, un motiv important fiind si faptul ca asiguratorii nu fac asigurari pentru cladiri ce nu au fost construite inca.

Reprezentantii European Mortgage Federation, care au participat la organizarea seminarului impreuna cu Finzoom, au precizat ca peste 97% dintre romani sunt proprietari.

NewsIn