Un fost bancher Credit Suisse a fost gasit vinovat de trafic cu informatii privilegiate

Data publicarii: 05-02-2008 | International

Un tribunal american l-a gasit luni pe un fost bancher de investitii din cadrul Credit Suisse Group vinovat de trafic cu informatii privilegiate, legate de o serie de preluari corporative, inclusiv preluarea de 32 miliarde dolari a companiei energetice TXU Corp, scrie Reuters.

Procurorii americani l-au acuzat pe Hafiz Naseem, in varsta de 37 de ani, ca a castigat 7,5 milioane dolari dintr-o schema prin care a divulgat unui prieten din Pakistan informatii privilegiate despre anumite afaceri in curs. Acesta a tranzactionat apoi folosindu-se de aceste informatii.

Naseem a fost condamnat pe baza a 28 de capete de acuzare pentru trafic cu informatii privilegiate si un cap de acuzare pentru ca a conspirat la comiterea unor fraude mobiliare.

Acesta a fost arestat imediat dupa ce procurorii au pledat in fata judecatorului ca Naseem reprezinta un risc si ca trebuie inchis inainte de pronuntarea sentintei.

Dupa pronuntarea verdictului, avocatul lui Naseem, Michael Bachner, i-a spus judecatorului ca "exista puncte majore asupra carora se poate face apel".

Faptele de care este acuzat Naseem se pedepsesc cu pana la 25 de ani de inchisoare si deportare, desi procurori au propus o sentinta de 12 pana la 15 ani de inchisoare.

Naseem a pledat vinovat asupra tuturor celor 29 de capete de acuzare.

"Nu suntem de acord cu decizia juriului si credem ca Naseem va fi dezvinovatit la recurs", a declarat Bachner dupa verdict.

Procurorii federali au anuntat o serie de procese legate de informatii privilegiate in ultimul an si au formulat in martie 2007 acuzatii impotriva a 13 angajati din cadrul Morgan Stanley si din cadrul unitatii UBS Securities a grupului UBS AG.

Procurorii sustin ca Naseem a oferit prietenului sau Ajaz Rahim informatii care nu erau publice in legatura cu tranzactiile ce urmau a fi desfasurate. Un agent din cadruul Biroului Federal de Investigatii (FBI), a dat marturie ca Naseem a efectuat 150 de telefoane catre Rahim in timpul anului 2006 si in prima parte din 2007, unele dintre acestea fiind urmate de tranzactii ale bancherului pakistanez.

Acuzarea a subliniat ca Naseem a fost singurul angajat Credit Suisse din biroul din New York care l-a sunat pe Rahim.

Procurorii au mai anuntat ca Rahim a castigat cel putin 60.000 dolari in cadrul fiecarei tranzactii ilegale si chiar 5 milioane dolari intr-un caz.

Bachner a replicat insa ca intregul caz este bazat pe speculatii, din moment ce nu toate conversatiile telefonice dintre Naseem si Rahim au fost urmate de o tranzactie ilegala.

NewsIn