Persoanele care intra in Romania din afara UE: un singur pachet de tigari

Data publicarii: 06-02-2008 | Finante-Banci

Persoanele care intra in Romania din tari din afara UE nu vor mai avea voie, peste o luna, sa treaca la vama cu mai mult de 20 de tigari, 0,7 litri de alcool sau un plin de combustibil in masina, a spus, marti, vicepresedintele ANAF si sef al Autoritatii Nationale a Vamilor, Gelu Stefan Diaconu.

"Este vorba de un proiect de ordin, o initiativa aflata in curs de aprobare in autoritatile ministerului de finante, si credem ca intr-o luna va fi publicat in Monitorul Oficial, intrand, astfel, in vigoare", a precizat Diaconu.

In prezent, trei din vecinii Romaniei - Republica Moldova, Serbia si Ucraina - nu fac parte din Uniunea Europeana (UE).

Proiectul reprezinta o transpunere a reglementarilor comunitare in legislatia secundara a Romaniei si are scopul de a controla micul trafic de frontiera.

"Noi preluam, astfel, cantitatile limita pe care le prevede si legislatia maghiara aplicata la frontiera cu Ucraina", a mai spus Diaconu.

El a explicat ca, in acelasi timp cu aplicarea proiectului, se va constitui si o evidenta a calatorilor la granite cu state care nu fac parte din UE.

"Poti sa treci o data cu un cartus de tigari, cat este limita actuala, si esti luat in evidenta vamilor, urmand ca la a doua trecere sa nu mai poti transporta mai mult de 20 de tigari. In fond, tot ce depaseste un cartus se considera marfa cu caracter comercial", a explicat Diaconu.

NewsIn