Oficialii financiari ungari vor sa atraga atentia la unison asupra creditarii in yeni

Data publicarii: 06-02-2008 | International

Banca centrala a Ungariei, arbitrul pietei financiare si ministerul ungar de finante vor sa faca un avertisment comun cu privire la riscurile asociate imprumuturilor in yeni, a aratat, marti, ministerul de finante din Ungaria, consemneaza Reuters.

Anuntul a confirmat o stire publicata in cotidianul Nepszabadsag care il cita pe un director din banca centrala, in ale carui atributii intra stabilitatea financiara, Peter Tabak,  potrivit caruia cele trei institutii vor emite un comunicat comun cu privire la tendinta cetatenilor ungari de a se imprumuta in yeni.

"Analizam aceasta chestiune si avem negocieri in derulare. Vom redacta un astfel de comunicat", a declarat, pentru Reuters, seful biroului de presa al ministerului ungar de finante, Ferenc Pichler.

Cetatenii ungari, ca si alte popoare din estul Europei, s-au imprumutat masiv in valute, mai ales euro si franci elvetieni, ca urmare a ratelor mai scazute decat la creditele in forinti, iar imprumuturile in yeni sunt un fenomen destul de recent.

Creditele in yeni au o proportie relativ redusa, inca, in totalul imprumuturilor, dar banca centrala este ingrijorata din cauza riscurilor mai mari si a volatilitatii cursului de schimb.  

"Consideram ca extinderea creditelor in yeni este foarte riscanta", a aratat, saptamana trecuta, pentru publicatia saptamanala Magyar Narancs, viceguvernatorul bancii centrale a Ungariei, Julia Kiraly, care a adaugat ca imprumuturile in moneda japoneza reprezinta intre 5-10% din noile credite acordate populatiei.

Arbitrul pietei financiare ungare, PSZAF, avertizase deja populatia, inca din octombrie 2007, asupra pericolelor creditarii in yeni, create de riscurile legate de volatilitatea yenului.

Imprumuturile in yeni, in cadrul asa-numitelor tranzactii speculative de tip "carry trade", in care investitorii folosesc valute cu randament mic, cum ar fi yenul japonez pentru a finanta cumpararea de active cu randament mai mare, nu mai au o miscare cu sens unic ca altadata. Volatilitatea de pe pietele financiare ii determina pe investitori sa renunte la astfel de pozitii, ceea ce duce la aprecierea yenului, prinzandu-i, astfel, pe picior gresit pe cei care au credite in yeni.

Cea mai mare banca din Ungaria, OTP, a fost prima institutie care a oferit anul trecut credite in yeni populatiei ungare si mai exista doar cateva banci si firme de leasing auto care ofera astfel de produse.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: