Creditele in dolari si monede exotice, mai bune decat cele in euro si lei

Data publicarii: 06-02-2008 | Finante-Banci

Din toate colturile mediului bancar razbat sfaturi pretioase care recomanda sa fugim de creditele in valuta, fie ca ele sunt in euro, fie in dolari americani, fie in monede "exotice", noteaza Norel Moise in Curentul. Motivatia: cursul fluctueaza si ne putem trezi in orice clipa cu rate mai mari, chiar daca dobanzile la lei continua sa ramana aproape duble fata de cele la euro, spre exemplu.

Cuprins de sindromul Toma Necredinciosul, am purces la cateva calcule elementare pe regula de trei simpla, pentru a vedea care a fost cea mai sigura valuta in ultimii cinci ani (de la aparitia euro, mai exact).

Surprinzator pentru unii, cel mai profitabil din punctul de vedere al devalorizarii/aprecierii leului fata de o valuta, ar fi fost sa ne imprumutam in dolari americani si respectiv yeni japonezi.

Dolarul american a pierdut in fata leului, in ultimii cinci ani, circa 26,4%, in timp ce yenul japonez a coborat si el cu aproximativ 22,4%. In aceste conditii, tinand cont ca oricum si dobanzile la creditele in aceste valute sunt mult mai mici decat cele la lei, orice teorie bazata pe pierderi din comisioane nu e validata de realitate. Francul elvetian a coborat si el cu 9,6% in fata leului, tot in cinci ani, in timp ce fata de forintul maghiar a pierdut circa 4,7%! Euro a avut insa o evolutie inversa: de la momentul lansarii pana la finele lui 2007 a castigat fata de leu 3,1%.

In cazul in care aceasta mica demonstratie nu a fost suficient de elocventa, am calculat si evolutiile principalelor valute de creditare pe 2007, un an de rascruce pe piata financiara internationala. Leul a castigat fata de dolarul american 3,2%, iar fata de lira sterlina, 1,45%.

Monedele "exotice" au castigat putin teren: yenul japonez s-a apreciat fata de leu cu 2,4%, iar francul elvetian, cu 4,6%. Mult mai mari au fost pierderile leului fata de euro si respectiv forinti maghiari: 7,57%, respectiv 6,67%! Concluzia: pe termen scurt, anul trecut cele mai bune credite au fost cele in dolari si lire sterline, dar monedele "exotice" au fost de preferat monedei comunitare.

In aceste conditii, am considerat necesar sa oferim si aceste calcule celor care purced la un imprumut in 2008, pentru ca pana acum am auzit numai pareri de genul "populatia trebuie sa contracteze credite ipotecare in moneda in care obtine venituri, intrucat imprumuturile in monede straine devin periculoase cand cursul valutar fluctueaza semnificativ", cum a spus secretarul general al Federatiei Europene a Creditului Ipotecar, Annik Lambert.

Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: