Senatul scade TVA la 5% pentru alimentele de baza si creste accizele la tutun

Data publicarii: 06-02-2008 | Economie

TVA pentru alimentele de baza ar putea scadea de la 19% la 5% in urma votului dat miercuri de plenul Senatului unei initiative social-democrate, care mai prevede neimpozitarea pensiilor mai mici de 15 milioane lei vechi si cresterea accizelor la produsele de lux si tutun.

Initiativa privind reducerea TVA la 5% pentru alimentele de baza apartine unui grup de cinci senatori social-democrati: Ilie Sarbu, Doina Silistru, Petre Daea, Sever Ster si Liliana Tomoioaga. Propunerea vizeaza stabilirea plafonului pentru pensiile neimpozabile la 15 milioane de lei vechi, iar cei cinci pesedisti au gasit solutia majorarii accizelor la produsele de lux si tutun pentru a compensa pierderile bugetare rezultate din reducerea TVA la alimentele de baza.

Propunerea nu a fost sustinuta de Executiv, dar a primit raport favorabil de la comisia de specialitate, in urma unui vot "politic", asa cum a spus in plen presedintele Comisiei senatoriale de buget-finante, liberalul Aron Popa. Dezbaterile in plen s-au axat in principal pe solutiile propuse de initiatori pentru a acoperi gaura bugetara si pe comparatiile cu state comunitare, in care TVA la alimente se cifreaza intre 0% si maximum 5%.

PRM a sustinut de la inceput proiectul de lege, mai mult Eugen Mihaescu si Nicolae Iorga au identificat ca surse de venit la buget injumatatirea fondurilor alocate Institutului Cultural Roman, care "se joaca cu banii de-a-n-boulea", asa cum a spus Iorga, respectiv micsorarea fondurilor destinate cazarii ambasadorilor romani, asa cum a propus Mihaescu. PC a anuntat prin vocea senatorului Gavrila Vasilescu ca sustine initiativa social-democrata, mai ales ca partidul sau a avut o initiativa similara privind reducerea TVA la alimentele de baza. PD-L, prin intermediul liderului de grup Radu Berceanu, a informat ca se va abtine, in timp ce PNL a adorit retrimiterea initiativei la comisie, intentie la care liderul grupului liberal Puiu Hasotti a renuntat ulterior.

Propunerea social-democratilor are caracter ordinar si a fost aprobata de plenul Senatului cu 45 de voturi pentru, 15 abtineri si 16 impotriva. Initiativa urmeaza sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor, for decizional in acest caz.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: