Finantele vor ataca la Curtea Constitutionala reducerea TVA la 5% la alimentele de baza

Data publicarii: 07-02-2008 | Economie

Premierul Tariceanu a declarat ca Ministerul Finantelor va ataca la Curtea Constitutionala actul normativ privind reducerea TVA pentru alimentele de baza la 5%, initiativa care, in opinia premierului, reduce veniturile bugetare, creste veniturile comerciantilor si creste coruptia in administratie.

"Din fericire, legea in Romania spune ca propunerile legislative care au efecte economice trebuie sa identifice si sursele de acoperire a veniturior in minus. Prin urmare, Ministerul de Finante va fi abilitat, daca legea trece si este promulgata, sa o atace la Curtea Constotutionala", a declarat premierul.

El a precizat ca masura reducerii TVA este una "populista si electorala" si nu isi va atinge scopul social, pentru ca va duce la diminuarea veniturilor bugetare si la cresterea coruptiei in administratie, iar consecintele economice vor fi egale cu zero, avand in vedere ca autoritatile nu vor putea obliga comerciantii sa reduca preturile in urma diminuarii TVA.

"Comerciantii pot face un gest simbolic o saptamana, o luna, sa tina pretul redus, dupa care duc pretul din nou la nivelul precedent, care este dat de cerere si oferta, nu de nivelul TVA, si isi majoreaza profiturile". a spus Tariceanu.

"Intotdeauna sistemele de scutire de la plata genereaza un lant de coruptie, pentru ca solicitantii vor incerca sa se duca la autoritati sa le convinga ca produsele lor trebuie sa beneficieze de taxa redusa. Acest lucru a generat in trecut un lant de coruptie foarte frumos in cadrul administratiei si al Ministerului de Finante", a mai spus premierul.

Seful Executivului declara, in ianuarie, ca in Romania a mai fost aplicat un TVA diferentiat, iar rezultatul a fost "foarte prost". El a spus ca, in situatia in care, de exemplu, pentru paine va fi aplicat un TVA mai mic, producatorii de paste fainoase sau de biscuiti vor considera ca aceeasi masura fiscala trebuie aplicata si pentru produsele lor.

TVA pentru alimentele de baza ar putea scadea de la 19% la 5% in urma votului dat miercuri de plenul Senatului unei initiative social-democrate, care prevede totodata cresterea accizelor la produsele de lux si la tutun pentru a reduce deficitul generat de aceasta masura.

Initiativa privind reducerea TVA la 5% pentru alimentele de baza apartine unui grup de cinci senatori social-democrati: Ilie Sarbu, Doina Silistru, Petre Daea, Sever Ster si Liliana Tomoioaga. Propunerea vizeaza stabilirea plafonului pentru pensiile neimpozabile la 15 milioane de lei vechi, iar cei cinci pesedisti au gasit solutia majorarii accizelor la produsele de lux si tutun pentru a compensa pierderile bugetare rezultate din reducerea TVA la alimentele de baza.

Propunerea nu a fost sustinuta de Executiv, dar a primit raport favorabil de la comisia de specialitate, in urma unui vot "politic", asa cum a spus in plen presedintele Comisiei senatoriale de buget-finante, liberalul Aron Popa. Dezbaterile in plen s-au axat in principal pe solutiile propuse de initiatori pentru a acoperi gaura bugetara si pe comparatiile cu state comunitare, in care TVA la alimente se cifreaza intre 0% si maximum 5%.

PRM a sustinut de la inceput proiectul de lege, mai mult Eugen Mihaescu si Nicolae Iorga au identificat ca surse de venit la buget injumatatirea fondurilor alocate Institutului Cultural Roman, care "se joaca cu banii de-a-n-boulea", asa cum a spus Iorga, respectiv micsorarea fondurilor destinate cazarii ambasadorilor romani, asa cum a propus Mihaescu. PC a anuntat prin vocea senatorului Gavrila Vasilescu ca sustine initiativa social-democrata, mai ales ca partidul sau a avut o initiativa similara privind reducerea TVA la alimentele de baza. PD-L, prin intermediul liderului de grup Radu Berceanu, a informat ca se va abtine, in timp ce PNL a adorit retrimiterea initiativei la comisie, intentie la care liderul grupului liberal Puiu Hasotti a renuntat ulterior.

Propunerea social-democratilor are caracter ordinar si a fost aprobata de plenul Senatului cu 45 de voturi pentru, 15 abtineri si 16 impotriv. Initiativa urmeaza sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor, for decizional in acest caz.

NewsIn