Ministrii de finante din zona euro vor sa ajute BCE sa combata inflatia

Data publicarii: 07-02-2008 | International

Ministrii de finante din zona euro vor sa gaseasca modalitati de sprijinire a Bancii Centrale Europene (BCE) in lupta impotriva inflatiei, cu ocazia intalnirii de luni cu presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, au aratat surse avizate citate miercuri de Reuters.

"Accelerarea inflatiei este considerata principala problema in prezent", a spus una dintre sursele implicate in pregatirea reuniunii lunare a ministrilor de finante din zona euro, denumita Eurogroup.

"Exista o anumita perceptie printre mai multe autoritati de reglementare ca nu putem lasa actuala situatie doar pe seama politicii monetare, ca BCE are nevoie de o anumita sustinere, ca sa nu se ajunga la efecte de rangul al doilea", a aratat sursa citata.

Inflatia din zona euro s-a accentuat in ianuarie pana la un maxim istoric de 3,2%, ca urmare a scumpirii petrolului si alimentelor. 

Cresterea economica din cele 15 tari care folosesc moneda unica europeana ar putea incetini in 2008, la mai putin de 2%, de la 2,6% in 2007.

Federal Reserve, banca centrala americana, a coborat masiv dobanda de referinta, pentru a impiedica o recesiune a celei mai mari economii mondiale, iar guvernul american a propus un pachet de stimulente fiscale.

Inflatia accentuata din zona euro a atras si atentia ministrilor europeni de finante. "Daca ultimele statistici asupra inflatiei nu ar arata un nivel atat de ridicat al acesteia, sunt sigur ca am asista la o discutie aprinsa despre posibilitatea ca BCE sa urmeze modelul Federal Reserve", a aratat o a doua sursa, care a dorit sa isi pastreze anonimatul.

Intrebata daca ministrii de finante vor face presiuni asupra BCE sa urmeze modelul Fed, prima dintre sursele citate a aratat ca exista un consens ca nu este nevoie de o astfel de miscare.

Un sondaj al Reuters, la care au participat 83 de economisti, a aratat ca acestia se asteapta in unanimitate ca BCE sa mentina joi dobanda de referinta.

Prima dintre sursele citate a mai aratat ca un alt consens vizeaza situatia economiei din zona euro, care este considerata ca fiind inca solida, fara sa puna problema unei recesiuni in zona euro.

BCE a descris accentuarea inflatiei ca pe un obstacol temporar, dar a avertizat ca este gata sa previna efectele de rangul al doilea, cum ar fi o crestere a salariilor care sa compenseze inflatia.

Sindicatele europene au cerut marti ministrilor de finante ai primelor trei economii europene, Germania, Franta si Italia, sa permita cresterea salariilor, incurajand astfel cererea de pe piata interna si sustinand cresterea economica. Este, insa, improbabil ca oficialii sa fie de acord.

NewsIn