Gaz de France nu poate sa intre in proiectul Nabucco pe tronsonul romanesc

Data publicarii: 07-02-2008 | Economie

Gaz de France poate intra in proiectul Nabucco doar daca respecta procedurile standard prin care au trecut celelalte companii, ceea ce ar face imposibila, la ora actuala, asocierea pe tronsonul romanesc, a declarat directorul general al Transgaz, Ioan Rusu.

"Nu este posibil ca Gaz de France sa intre pe tronsonul romanesc, nu are cum. Se poate continua acest proces de participare la proiect, insa respectand aceeasi procedura. O alta companie, pe langa cele sase implicate in proiectul Nabucco, daca doreste sa se asocieze, va trebui sa respecte prevederile standard stabilite la nivelul consortiului", a declarat directorul general al Societatii Nationale de Transport Gaze Naturale Transgaz, Ioan Rusu.

Transgaz, compania romanesca de transport al gazelor,  face parte din consortiul Nabucco.

La randul sau, ministrul Economiei si Finantelor (MEF), Varujan Vosganian, a declarat ca daca a alta compania va dori sa se asocieze proiectului Nabucco, pentru acest lucru trebuie sa existe acordul intregului consortiu. "Daca una dintre tari nu va fi de acord cu cooptarea unei alte tari in proiect, atunci acea tara nu se va putea asocia in proiectul Nabucco. Insa nu stiu daca este posibil ca Gaz de France sa subcontracteze Transgaz pentru a se implica in proiectul Nabucco pe tronsonul romanesc", a spus Vosganian. Acesta a precizat totusi ca sustine orice fel de dezvoltare a proiectului Nabucco.

Ministrul roman de externe Adrian Cioroianu a declarat, marti, ca a discutat in timpul vizitei de la Paris, din 10-11 ianuarie, despre sprijinul Romaniei pentru o implicare a companiei Gaz de France in proiectul Nabucco, precizand ca Bucurestiul poate propune o "colaborare pe tronsonul romanesc".

"Era in interesul nostru ca intr-un proiect ambitios si scump ca Nabucco sa fie implicata o companie puternica precum Gaz de France. Putem propune colaborarea pentru tronsonul romanesc", a afirmat seful diplomatiei romane intr-o conferinta de presa. "Am speranta ca vor exista progrese vizibile in realizarea proiectului Nabucco in 2008", a adaugat Adrian Cioroianu.

Presedintele Traian Basescu a anuntat, luni, la finalul intrevederii sale cu presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, ca s-a convenit ca firma de stat Gaz de France sa fie asociata proiectului Nabucco. "Am convenit ca firma de stat Gaz de France sa fie asociata proiectului Nabucco, Romania urmand sa fie un sustinator al Gaz de France in anagajarea proiectului Nabucco", a declarat seful statului.   

Stadiul relatiilor dintre Franta si Turcia, delicate mai ales din cauza recunoasterii de catre Paris a genocidului armean, blocheaza intrarea Gaz de France in proiectul european de gazoduct Nabucco, a informat, miercuri, o sursa apropiata dosarului, citata de AFP, sub acoperirea anonimatului.

Consortiul Nabucco reuneste acum - in jurul grupului austriac OMV - compania RWE (numarul doi pe piata energiei in Germania) si societatile nationale Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), MOL (Ungaria) si Transgaz (Romania).

NewsIn