BNR a anuntat o dobanda de referinta de 8% pe an pentru luna februarie

Data publicarii: 07-02-2008 | Finante-Banci

Rata dobanzii de referinta a crescut de la 7,50% la 8% pe an, in a doua luna din 2008, a anuntat joi Banca Nationala a Romaniei (BNR), pe pagina sa de internet. Banca centrala calculeaza dobanda de referinta sub forma de medie ponderata intre dobanzile de interventie practicate de banca centrala in luna precedenta.

Astfel, pentru luna februarie 2008, nivelul ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei este de 8% pe an, iar hotararea BNR este in conformitate cu statutul bancii centrale si tine seama de evolutiile macroeconomice si monetare recente.

Consiliul de administratie al BNR a hotarat, luni, sa majoreze dobanda de politica monetara cu un punct procentual la 9%. Este a treia majorare consecutiva a dobanzii cheie a bancii centrale, dupa cele din 31 octombrie 2007 (de la 7% la 7,5%) si din 7 ianuarie (de la 7,5% la 8%). Astfel, BNR a urcat, in ultimele trei luni, cu 2 puncte procentuale dobanda anuala pe care o plateste bancilor la depozitele pe care acestea le constituie la banca centrala.

Dobanda de politica monetara nu a mai fost la un nivel atat de ridicat din august 2005, cand BNR a hotarat sa micsoreze dobanda cheie de la 12,50% la 8,50% pe an.

NewsIn