Isarescu avertizeaza ca majorarile salariale peste sporul de productivitate pot deprecia leul

Data publicarii: 08-02-2008 | Economie

Cei care cer majorarea nechibzuita a salariilor peste sporul de productivitate a muncii trebuie sa se astepte la o depreciere de durata a leului, care va scumpi produsele importate pe piata romaneasca, a spus, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Tara e pusa in fata unei optiuni. Poate ca unii doresc sa creasca salariile nominale in lei, si atunci ei trebuie sa se  astepte ca odata ce solicita acest lucru creeaza premisele unei deprecieri de durata a leului. Ele nu pot sa coexiste, cu consecintele de rigoare. Vor creste preturile produselor de import si se ridica problema daca ne putem permite acest lucru", a spus Isarescu, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflatiei.

Guvernatorul a explicat ca productivitatea muncii a crescut in mod constant cu doua cifre incepand din 2000 si, pana in 2004, a depasit ca ritm majorarile salariale, ceea ce a dus la sporuri de productivitate care au sustinut mai apoi aprecierea leului.

"Este adevarat ca daca luam anul 2000 ca an de baza si pana in prezent productivitatea muncii a crescut mai rapid decat cresterile salariale", a spus Isarescu, care a admis ca argumentul adus de sindicate - ca productivitatea a crescut - este real.

Totusi, sporul de productivitate "s-a format in timp, iar in ultimi doi ani tinde sa erodeze si, mai mult, sa se inverseze. Cu alte cuvinte, baza nu numai a aprecierii nominale a leului, dar si baza aprecierii reale a leului incep sa dispara", a adaugat guvernatorul.

Salariul mediu net a crescut cu 15,2% in intervalul decembrie 2006-decembrie 2007 pana la 1.266 lei (359 euro), in timp ce productivitatea muncii - calculata doar pentru sectorul industrial - a avansat intr-un ritm mai temperat, de 10,3% in primele zece luni ale anului trecut.

Mesajul BNR: Sa nu trimitem in salarii tot castigul de productivitate

Romania are, insa, potrivit guvernatorului, si o alta optiune, pe care bancherii centrali o favorizeaza, pentru ca ii ajuta in lupta cu inflatia, este mai sanatoasa si "da o perspectiva mai clara Romaniei in directia euro".

"Optiunea este sa pastram un decalaj pozitiv intre evolutia productivitatii si evolutia veniturilor. Sa revenim la comportamente mai sanatoase - sa nu trimitem in salarii tot castigul de productivitate", a aratat Isarescu.

Guvernatorul a tinut sa precizeze ca banca centrala cere aceste lucruri pentru ca urmareste sa-si atinga tinta de inflatie si vrea sa atenueze factorii inflationisi, de oriunde ar veni ei. "Sa nu creada cineva ca vom iesi sa spunem: Fugiti, ca a luat-o inflatia in sus!. Niciodata nu o sa facem acest lucru. Ne vom bate pentru tinta pe care am stabilit-o", a mentionat Isarescu.

"Am citit diverse comentarii privind recenta decizie a BNR - ca ne-am fi uitat la altcineva, ca am vrut sa surprindem - dar unul din factorii pe care i-am analizat cu mare atentie e aceasta deteriorare a anticipatiilor inflationiste, pe care trebuie sa o combatem si sa readucem increderea in evolutia preturilor", a spus Isarescu, care a adus acelasi argument si in cerinta unei politici fiscale prudente si a evitarii pomenilor salariale intr-un an electoral.

"Riscurile principale legate de readucerea inflatiei pe o traiectorie descendenta sunt majorarile salariale peste productivitatea muncii, care mi se pare acum lucrul cel mai delicat. Aici e usor sa creezi anticipatii, mai ales intr-un an electoral. Dar acesta este rolul bancii centrale", a explicat Isarescu.

"Apoi avem o executie bugetara. Anticipatiile inflationiste se pot deteriora - lupta politica poate crea acest lucru. Care este rolul opozitiei? Sa spuna ca Guvernul esueaza. Noi suntem neutri politic", a mai spus guvernatorul.

NewsIn