BCE a mentinut dobanda cheie la 4%, in conformitate cu asteptarile pietei

Data publicarii: 08-02-2008 | Finante-Banci

Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut, joi, dobanda sa de politica monetara la nivelul de 4%, in vigoare din iunie 2007, in conformitate cu asteptarile jucatorilor de pe pietele financiare.

Mizele de pe pietele financiare anticipau ca Banca Centrala Europeana va mentine joi dobanda sa de politica monetara la 4%, desi datele economice negative ar trebui sa impuna trei scaderi ale dobanzii cheie in 2008, prima chiar in aprilie, potrivit Reuters.

Principalul motiv al mentinerii dobanzii de catre BCE este inflatia accentuata din zona euro, comentau analistii, care estimeaza, insa, ca este  improbabil ca dobanda de politica monetara a BCE sa mai fie mentinuta mult timp la 4%.

Evolutia contractelor la termen (futures) de marti a indicat ca investitorii mizeaza pe o relaxare a politicii monetare a BCE mai devreme decat aratasera estimarile si anticipeaza o scadere a dobanzii de referinta cu 0,75% pana la sfarsitul anului.

Aceasta evolutie de pe pietele financiare a survenit in contextul unei scaderi surprinzatoare in sectorul serviciilor si in  vanzarile cu amanuntul in cele 15 tari membre ale zonei euro.

Evolutia contractelor la termen arata chiar si faptul ca investitorii estimeaza la 20% sansele ca BCE sa inceapa sa isi coboare dobanda cheie inca din martie.

NewsIn