Bank of England si Northern Rock vor fi reclasificate sub forma de corporatii financiare publice

Data publicarii: 08-02-2008 | International

Banca centrala a Marii Britanii - Bank of England (BoE) - si Northern Rock urmeaza sa fie reclasificate sub forma de corporatii financiare publice, implicit banii imprumutati creditorului ipotecar urmand sa fie trecuti in statele guvernului, a anuntat joi Statistica britanica, potrivit Reuters.

Decizia era asteptata, avand in vedere pachetul de salvare oferit de guvernul britanic pentru redresarea creditorului ipotecar, pentru care au fost utilizate fonduri publice de aproximativ 25 miliarde lire sterline (49,07 miliarde dolari).

Reclasificarea bancii centrale inseamna ca orice cautiune platita in viitor pentru banci comerciale sau creditori ar putea fi inclusa in registrul contabil national.

Masura, programata pentru 9 octombrie, va duce aproape sigur la incalcarea de catre guvern a regulii fiscale ce impune mentinerea imprumuturilor nete sub 40% din produsul intern brut (PIB).

Institutul National de Statistica din Marea Britanie a subliniat ca masura nu inseamna ca banca a fost nationalizata si a mentionat ca garantiile oferite de guvern creditorului nu vor fi incluse in conturile publice.

Guvernul a anuntat ca masura ar avea doar un impact temporar asupra finantelor publice din Marea Britanie si ca regulile fiscale sunt suficient de puternice incat sa faca fata acestei situatii.

"Orice impact va fi temporar si va avea un caracter exceptional. Codul stabilitatii fiscale ia in calcul asemenea situatii", a declarat un purtator de cuvant al Trezoreriei britanice pentru Reuters.

Analistii considera ca sunt sanse mari ca guvernul sa fi incalcat oricum regulile fiscale.

"Evident, incalcarea acestei reguli va fi prezentata ca o masura temporara. Guvernul va continua sa aplice regulile, dar vor face o exceptie cu Northern Rock", a declarat un analist din cadrul RBS, Ross Walker.

"Northern Rock are datorii financiare substantiale, iar decizia se bazeaza pe ideea ca sectorul public are puterea de a controla politica organizationala a Northern Rock ", arata raportul Institutului National de Statistica din Marea Britanie.

Impactul exact al masurii asupra finantelor publice este incert pentru moment, a transmis biroul de statistica, iar schimbarile nu vor avea efect cel putin pana in luna martie, cel mai devreme.

Imprumuturile securitizate ale Northern Rock sunt estimate la aproximativ 50 milioane lire sterline si vor fi incluse, de asemenea, in contabilitatea guvernamentala.

NewsIn