Peste 200 de persoane au renuntat in ianuarie la actiunile detinute la Fondul Proprietatea

Data publicarii: 09-02-2008 | Economie

De la inceputul lunii ianuarie pana in prezent, 208 persoane au renuntat la actiunile detinute la Fondul Proprietatea in favoarea despagubirilor in bani, a declarat presedintele consiliului de supraveghere al Fondului, Emanoil Negut.

"Dintre cele 208 de persoane care au renuntat la detinerea la Fond, cei mai multi erau oameni in varsta, care si-au schimbat optiunea, preferand banii in locul actiunilor", a spus Negut.

La inceputul lunii februarie 2008, numarul actionarilor persoane fizice ai Fondului Proprietatea a ajuns la 2.820, iar valoarea actiunilor lor reprezenta 11,26% din capitalul social. La inceputul acestui an, numarul actionarilor persoane fizice ai Fondului era de 3.028.

Fondul Proprietatea, creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, are un capital social de 14,24 miliarde lei (4,37 miliarde euro).

In prezent, Fondul Proprietatea are detineri la 88 de companii, din care cele mai multe sunt din sectorul energetic, dar si-ar putea mari participatia la unele din aceste firme.

Din 28 ianuarie, actionarii Fondului Proprietatea isi pot vinde participatiile in mod direct, fara a mai atrebui sa astepte listarea la bursa, in baza unei hotarari de guvern care a modificat actul constitutiv al Fondului Proprietatea. Ca urmare a negocierilor cu Fondul Proprietatea, conducerea Depozitarului Central a decis sa efectueze, tot din 28 ianuarie, cesiuni ale actiunilor emise de catre Fondul Proprietatea in baza prevederilor legii 31/1990 republicata.

Pana la listarea Fondului la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), fostii proprietari pot opta pentru incasarea in numerar a cel mult 500.000 lei din sumele cuvenite.

Planurile guvernului prevad listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti si la o bursa internationala, din Londra sau New York. Ultimele declaratii ale conducerii Fondului dau de inteles ca listarea se va realiza cel mai devreme in decembrie 2008.

NewsIn