Primele contributii pe pilonul II vor fi virate pana pe 20 mai

Data publicarii: 09-02-2008 | Finante-Banci

Primele contributii catre fondurile de pensii obligatorii vor fi virate pana pe 20 mai, iar inainte de redistribuirea nehotaratilor, se va face o comparatie intre Registrul Participantilor si declaratiile nominale pentru a extrage persoanele eligibile, a spus presedintele CNPAS, Mariana Campeanu.

"Urmeaza o perioada de consolidare a declaratiilor aferente acestor participanti, iar prima virare de contributii catre fondurile de pensii obligatorii (pilon II) va fi facuta cel mai tarziu pe 20 mai ", a declarat vineri, presedintele Casei Nationale de Pensii (CNPAS), Mariana Campeanu.

Campeanu a adaugat ca repartizarea aleatorie a persoanelor care nu si-au ales un fond de pensii pe pilonul II este programata in perioada 25 februarie - 17 martie. 

Ea a adaugat ca, pana pe 21 martie, se va face o comparatie intre baza de date a Casei Nationale de Pensii si registrele administratorilor de pensii private, urmand o ultima consolidare a registrului participantilor prin confruntarea cu baza de date de la evidenta populatiei.

Mariana Campeanu a mai spus ca pe 21 martie urmeaza sa trimita catre fonduri listele cu participantii efectivi, iar administratorii vor face notificare catre fiecare participant ca se afla in portofoliul lor.

Guvernul a respins, pe 6 februarie, propunerea de modificare a legii pensiilor private obligatorii formulata de sindicate privind distribuirea aleatorie a nehotaratilor in mod egal, intre cele 18 fonduri, si nu proportional cu cota de piata atrasa.

Legislatia in vigoare prevede o redistribuire proportionala cu cota de piata deja atrasa, pentru toate cele 18 fonduri.

Repartizarea aleatorie este definita in norma 31/2007 privind aderarea initiala si evidenta participantilor la fondurile de pensii private obligatorii. Procedura de aderare initiala la fondurile de pensii de pe pilonul II a inceput pe 17 septembrie 2007 si s-a incheiat pe 17 ianuarie 2008. Repartizarea va fi facuta de catre Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), sistemul informatic fiind cel care va alege in locul persoanelor care nu s-au inscris la un fond de pensii de pe Pilonul II.

Casa Nationala de Pensii a validat aproape patru milioane de romani "eligibili" pe pilonul II si a invalidat circa 60.000 de cereri de adeziune.

In primul an de activitate, 2% din contributia totala de 9,5% pentru asigurarile sociale pe care o plateste fiecare angajat va ajunge in administrare privata. Ponderea va creste anual cu cate o jumatate de punct procentual, pana la atingerea nivelului de 6% aplicat venitului lunar brut, intr-un interval de opt ani.

NewsIn