Inflatia anuala a depasit 7% in ianuarie, dar ar putea incheia anul sub prognoza BNR

Data publicarii: 11-02-2008 | Finante-Banci

Inflatia anuala s-a accelerat de la 6,57% in decembrie la 6,9-7,3% la sfarsitul primei luni a anului, dar prognoza revizuita in sus la 5,9% a bancii centrale pentru inflatia la sfarsitul lui 2008 ar putea fi una prea pesimista, estimeaza analistii din piata care au raspuns la un sondaj NewsIn. Leul mai slab a scumpit alimentele din import si serviciile de telefonie in ianuarie, potrivit analistilor. 

Principalul factor care a dus la accelerarea inflatiei in ianuarie a fost deprecierea leului fata de euro, care a determinat cresterea preturilor, in special pentru serviciile de telecomunicatii si pentru alimentele din import, sustin analistii.

"Deprecierea monedei nationale, cu peste 4% in ianuarie fata de decembrie, se va vedea puternic in tarifele la telefonie. Rata inflatiei pe servicii va fi, probabil, de aproximativ 2% in ianuarie", a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist al ING Bank Romania.

In Romania, companiile de telefonie isi stabilesc tarifele in euro si le factureaza in lei la cursul de schimb din perioada respectiva.

Chidesciuc a estimat inflatia in ianuarie la 0,7% fata de luna precedenta si la un nivel de 7,1% fata de prima luna a anului trecut. 

Analistii sustin ca, in ciuda faptului ca efectele secetei din vara s-au disipat intre timp, preturile alimentelor vor continua sa creasca, deoarece in aceasta perioada multe bunuri alimentare sunt importate, iar preturile sunt umflate de deprecierea leului. 

Moneda nationala a cazut, pe 24 ianuarie, la minimumul ultimilor trei ani fata de moneda europeana, de 3,7695 lei/euro, nivel care marca o depreciere de 4,4% fata de ultima cotatie din anul trecut, de 3,6102 lei/euro.

Rozalia Pal, senior economist al Unicredit Tiriac Bank, considera ca este posibil ca avansul pe partea preturilor alimentare sa se tempereze chiar in ianuarie, fata de o rata de crestere lunara de 0,9% in ultima luna a anului trecut.

"Cererea ramane la un nivel foarte ridicat, iar acest lucru se observa daca ne uitam la importuri. Trebuie, totusi, sa intelegem ca accelerarea inflatiei nu este un fenomen care a afectat doar Romania", a explicat economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel.

"Un exemplu mai socant este cel al Cehiei, unde inflatia a ajuns in ianuarie la 7,5%, in conditiile in care statul ruleaza un excedent comercial, iar dobanda de politica monetara este sub cea stabilita de Banca Centrala Europeana (BCE) pentru zona euro, de 4%", a adaugat Anghel.

El a estimat inflatia lunara in ianuarie intre 0,5 si 0,7% si considera ca inflatia anuala a ajuns la un nivel intre 6,9 si 7,2%.

Potrivit celui mai recent raport al Danske Bank referitor la evolutia economiilor din regiunea central si est europeana, specialistii bancii daneze vad inflatia in Romania accentuandu-se pana la 7,3% in ianuarie.

Desi nu este tinta, cursul leului a devenit un factor cheie in deciziile bancii centrale

BNR a prezentat, joi, estimarile revizuite pentru inflatia in acest an si prognozeaza ca aceasta va atinge un varf de 8,3% in martie, pentru a cobori, pana la sfarsitul anului, la 5,9%. Proiecta pentru finalul lui 2008 a fost revizuita in sus cu 1,6 puncte procentuale de banca centrala, de la 4,3%, cat estimase in noiembrie 2007.

In piata, majoritatea analistilor apreciaza ca inflatia se poate tempera chiar pana la 5,5% la finalul anului, dar sunt de acord cu anticiparea bancii centrale in privinta accelerarii peste 8% in primul trimestru si temperarii in a doua parte a lui 2008.

Tot in aceasta saptamana, BNR a inasprit politica monetara, prin majorarea dobanzii cheie cu un punct procentual, pana la 9%, dar si prin aplicarea unor cresteri pentru provizioanele atasate creditelor in valuta.

Desi banca centrala tinteste controlul inflatiei, nu un anumit curs, analistii spun ca politica monetara din perioada urmatoare va depinde in mare parte de evolutia leului fata de moneda europeana.

"Cheia pentru temperarea inflatiei in acest an este la cursul de schimb, care va influenta si eventualele modificari ale dobanzii cheie. In cazul in care cursul revine spre 3,45 lei/euro la finalul anului si contextul international este unul linistit, este posibil sa vedem inflatia la 5,5%", a explicat Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania.

El a adaugat ca, la sedinta de politica monetara din martie, este posibil sa asistam la o noua majorare, cu 0,5 puncte procentuale, pana la 9,5%, a dobanzii cheie, insa aceasta poate depasi 10% in acest an.

Referitor la eventuale noi majorari ale dobinzii cheie, Lucian Anghel, economistul sef al BNR, a explicat ca, de la un anumit nivel, aceste cresteri "nu mai au efectul scontat asupra inflatiei si, tocmai din acest motiv, BNR ar putea umbla la masurile administrative".

Efectele negative ale unor astfel de interventii se vad in cresterea datoriei externe, prin externalizarea creditelor si prin cresterea avantajului competitiv pentru cei care nu dau credite in Romania, mai ales pe segmentul finantarii pentru companii.

La sfarsitul anului trecut, inflatia anuala a ajuns la 6,57%, alimentata de scumpirea alimentelor dupa seceta din vara si de cresterea pretului petrolului.

Institutul National de Statistica va publica, luni, datele referitoare la inflatia din prima luna a acestui an.

NewsIn