Judecatorii l-au eliberat pe brokerul acuzat ca l-a ajutat pe Kerviel sa fraudeze SocGen

Data publicarii: 11-02-2008 | International

Judecatorii francezi au respins, sambata, acuzatiile de conspiratie formulate de procurori impotriva unui broker parizian, dand o lovitura severa cautarii unui complice al traderului Jerome Kerviel, pe care Societe Generale (SocGen) il acuza de o frauda de 4,9 miliarde euro, scrie Reuters.

Brokerul, identificat de procurori ca Moussa Bakir, de la casa de brokeraj Newedge a SocGen, a fost adus in fata judecatorilor dupa interogatorii ale politiei care au durat 48 de ore.

Procurorii l-au acuzat pe Bakir ca l-a ajutat pe Kerviel sa plaseze mize neacoperite pe piata de capital, despre care reprezentantii Societe Generale spun ca stau la baza pierderii de  4,9 miliarde euro din  tranzactionare. Avocatii bancii au sustinut ca cei doi erau prieteni.

Judecatorii care au investigat cazul au respins acuzatiile de "conspiratie pentru comiterea unui abuz de incredere", permintandu-i lui Bakir sa plece liber de la tribunalul financiar de la Paris, in calitate de martor si nu de suspect, si neobservat de multimea de jurnalisti adunati in fata cladirii tribunalului, scrie Reuters.

"Nu-l cautati pe clientul meu. A plecat", a spus avocatul brokerului, Jean-David Scemama, in fata jurnalistilor din fata tribunalului.

"Aveti de-a face cu un om care si-a recastigat statutul pe care l-a avut de la inceperea investigatiei, adica de martor. El nu a fost pus sub urmarire oficiala", a mai explicat Scemama.

Avocatul nu a spus numele clientului sau, ceea ce este normal in aceasta etapa a investigatiei, dar identitatea brokerului a fost dezvaluita pentru jurnalisti de catre procurori si de alte surse avizate.

Procurorii nu vor face recurs la decizia judecatorilor Renaud Van Ruymbeke si Francois Desset de a-l lasa pe Bakir sa plece, a declarat un purtator de cuvant al Parchetului.

Aceasta decizie, luata in mai putin de un sfert de ora, reprezinta al doilea esec pentru procurori de la anuntarea fraudei de 4,9 miliarde euro de la SocGen, care a agitat pietele financiare in 24 ianuarie.

Aceeiasi judecatori au respins acuzatiile cele mai importante impotriva traderului Jerome Kerviel, in varsta de 31 de ani, cu toate ca decizia lor de a-l elibera pe cautiune a fost anulata vineri de o instanta superioara.  

Kerviel si-a petrecut noaptea de vineri spre sambata intr-o inchisoare pariziana. Avocata lui Jerome Kerviel a spus ca va face recurs la cea mai inalta instanta de judecata din Franta pentru a-l elibera pe trader.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: