Iranul lanseaza primele sale banci de investitii ca rezultat al sanctiunilor economice impuse de ONU

Data publicarii: 11-02-2008 | International

Iranul va lansa luna viitoare primele trei banci de investitii ale statului, in efortul de a accelera privatizarea si de a evita restrictiile impuse de Statele Unite ale Americii si ONU asupra sectorului bancar, a declarat luni pentru Financial Times ministrul iranian de finante, citat de Reuters.

Ministrul de finante Heidari Kord Zangeneh a declarat in cadrul unui interviu ca cele trei banci vor ajuta republica islamica sa privatizeze toate companiile publice pana in 2015, inclusiv operatiunile din sectorul metalurgic, bancar si de telecomunicatii.

"Ne vom activa sectorul privat si bancile private, pentru a contracara sanctiunile impuse de Statele Unite", a mai spus Kord Zangeneh, facand referire la sanctiunile impuse de Organizatia Natiunile Unite (ONU), dupa ce Iranul a refuzat sa suspende programul nuclear, de care natiunile vestice se tem ca este menit fabricarii de bombe atomice.

"Este pentru prima data cand avem banci de investitii si acestea vor derula aceleasi activitati ca bancile de investitii din intreaga lume. Vor participa la operatiuni de subscriere si vor fi un intermediar intre organizatiile de privatizare si bursa", a adaugat acesta.

Doua randuri de sanctiuni din partea Organizatiei Natiunilor Unitealaturi de presiunea comerciala exercitata de Statele Unite asupra bancilor europene de a pune capat afacerilor cu acest stat, au determinat unele banci, precum HSBC, Deustche Bank, UBS si Credit Suisse, sa sisteze tranzactiile in dolari cu Iranul.

Cele trei banci de investitii, Amin, Novin si Pasargad, vor fi conduse de un consortiu care include companii private de investitii, dintre care unele sunt afiliate cu banci private.

NewsIn