Strada miliardarilor de la Londra nu este afectata de criza financiara globala

Data publicarii: 12-02-2008 | International

Intr-o perioada in care piata imobiliara britanica este in scadere, o strada din nordul Londrei rezista tendintei - casele celebrei strazi Bishops Avenue, cunoscuta drept "strada miliardarilor", ating noi recorduri ale preturilor, scrie AFP.

"Aceasta este una dintre cele mai celebre strazi din lume si in mediile bogatilor din strainatate este mai cunoscuta decat Buckingham Palace", afirma cu mandrie directorul agentiei imobiliare Glentree International, Trevor Abrahamson, care a vandut majoritatea celor 66 de case de pe aceasta strada.

Dupa o perioada delicata de la jumatatea secolului trecut - cand multe case din zona erau abandonate - strada Bishops Avenue pare a-si fi regasit stralucirea, scrie AFP.

La inceputul lunii ianuarie, miliardarul ruso-israelian Lev Leviev a cumparat o vila situata pe aceasta strada pentru suma record de 35 milioane lire sterline (aproximativ 46 milioane euro).

Dupa doar cateva saptamani, acest record a fost depasit de catre un miliardar originar din Kazahstan, Horelma Peramam, care a platit 50 milioane lire (peste 65 milioane euro) pentru a cumpara "Conacul Toprak", situat tot pe strada Bishops Avenue.

Aceasta constructie masiva este elocventa pentru "lipsa de masura" ce caracteriteaza aceastra strada: arie locuibila de 2.600 metri patrati, o sala de mese cu o lungime de 26 de metri, un garaj ce ar putea gazdui 28 de automobile.

Discretia si bunul gust nu par a fi fost prioritare pentru fostul proprietar al casei, omul de afaceri turc Halis Toprak, afirma AFP.

"Locuind pe aceasta strada iti poti afisa bogatia", explica Abrahamson.

Mai ales bogatii din strainatate - in principal cei veniti din statele din est - sunt interesati de achizitionarea unei case pe aceasta strada, considerand ca amplasamentul are multe avantaje - localizat in una dintre cele mai sic cartiere din Londra, la 15 minute de centru, plasat intre doua golfuri si un parc imens, scrie AFP

"Daca cineva doreste sa combine avantajele unei case de la oras cu cele ale unei case de la tara, acesta va alege Bishops Avenue", afirma agentul imobiliar.

Drept urmare, bogatii lumii, proveniti din toate regiunile si sectoarele economice ale lumii, doritori sa locuiasca intr-o resedinta de renume apropiata de centru, cumpara sau incearca sa cumpere case pe aceasta strada, chiar daca nu vor sta in aceste case mai mult de cateva zile pe an.

Magnatul indian al industriei siderurgice, Lakshmi Mittal, care detine deja o vila somptuoasa pe o alta "strada a miliardarilor" din centrul Londrei, Kensington Palace Gardens, detine o proprietate si pe strada Bishops.

Insa acest paradis imobiliar, unde piscina interioara si climatizarea reprezinta dotarile minime, unde cel mai ieftin apartament costa doua milioane lire sterline (aproape trei milioane euro), ar putea sa fie afectat in cazul in care guvernul va vota un proiect destul de controversat - reviziurea statutului fiscal foarte avantajos pentru "rezidentii fara cetatenie".

Londra, una dintre principalele centre financiare ale lumii, este de asemenea si un "paradis fiscal" ce atrage averile strainilor, subliniaza Trevor Abrahamson, pentru AFP.

"Daca guvernul va incerca sa modifice regulile privind statutul rezidentilor fara cetatenie, ar putea suferi, pentru ca regiuni precum Geneva, Frankfurt sau Dubai fac mari eforturi pentru a atrage aceste persoane", avertizeaza acesta.

Iar strada Bishops Avenue, ca si intreaga capitala britanica, ar putea pierde o mare parte din puterea de atractie, afirma agentul imobiliar.

NewsIn