Inflatia poate depasi 8%, iar dobanda cheie poate urca la 9,5% in primul trimestru

Data publicarii: 12-02-2008 | Economie

Inflatia anuala ar putea depasi cu usurinta pragul de 8% in urmatoarele doua luni, ceea ce ar putea determina BNR sa mareasca din nou dobanda cheie la 9,5% - un posibil varf pe acest an - in cazul in care procesul dezinflationist ar incepe in al doilea trimestru, potrivit asteptarilor pietei.

Economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, a explicat ca, atat inflatia, cat si deciziile bancii centrale in privinta dobanzii cheie vor fi puternic influentate de evolutia cursului de schimb.

"Raman la teoria ca Romania este mai sensibila la o depreciere a leului decat la o apreciere. Putem vedea din datele despre inflatia in ianuarie ca serviciile au ajuns din urma marfurile alimentare, ca avans in ultimele 12 luni. Pana in prezent, socul din agricultura a fost principalul factor inflationist, insa observam ca serviciile s-au scumpit in aceeasi masura, determinate mai ales de deprecierea leului", a mai spus Lucian Anghel.

Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS), in intervalul ianuarie 2007 - ianuarie 2008, cel mai mult au crescut preturile alimentelor si tarifele la servicii - ambele cu 9,71% in medie.

Dupa ce, in intervalul ianuarie 2007-ianuarie 2008, preturile de consum au crescut in medie cu 7,26%, nivel maxim al ultimelor 20 de luni, analistii considera ca inflatia anuala va depasi in martie sau aprilie pragul de 8%, mai ales pe fondul unui efect de baza, determinat de nivelul foarte scazut al inflatiei in primele luni ale anului trecut.

"In urmatoarele doua luni am putea observa cresteri mai mici, insa inflatia anuala va continua sa creasca. Chiar daca am vedea o temperare a inflatiei de la luna la luna, pana la aproximativ 0,5% pentru februarie si martie, de la 0,86% in ianuarie, rata anuala a inflatiei tot ar depasi 8%", a declarat Rozalia Pal, senior economist al Unicredit Tiriac Bank. Pal a adaugat ca pana la finalul acestui an, inflatia ar urma sa se tempereze insa pana la 5,8%.

Ciprian Dascalu, trader in cadrul Millennium Bank, a explicat ca, in februarie si martie 2007, inflatia a fost sub 0,1%, prin urmare efectul de baza va fi foarte puternic.

O crestere a dobanzii cheie peste 10% ar putea fi periculoasa, 9,5% in martie poate fi varful pe 2008

In privinta deciziei bancii centrale referitoare la dobanda cheie, majoritatea analistilor se asteapta la o crestere a acesteia cu o jumatate de punct procentual, pana la 9,5% la sfarsitul lunii martie. "E clar ca orice decizie referitoare la dobanda de politica monetara va afecta consumul inainte de Paste, in special creditele de consum luate in lei. O eventuala majorare depinde, insa, de curs", a explicat Lucian Anghel.

Economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, spune ca nivelul de 9,5% ar putea constitui chiar varful pentru dobanda cheie in acest an. "Daca presiunile de depreciere a leului se mai tempereaza si inflatia, de asemenea, se diminueaza, dupa nivelul maxim pe care noi il vedem in martie sau aprilie, de 8,2-8,3%, atunci banca centrala nu va mai avea motive pentru majorarea dobanzii peste nivelul de 9,5% la sfarsitul lui martie", a explicat Dumitru. Ella Kallai, economist sef al Alpha Bank, considera ca un nivel al dobanzii cheie peste 10% ar fi periculos si "ne-ar arunca inapoi in timp cu cativa ani".

Pana la sfarsitul anului, analistii estimeaza ca inflatia se va atenua si s-ar putea situa intre 5,5% si 6%, insa consensul pietei pare sa fie mai aproape de limita inferioara a acestui interval, in ciuda faptului ca BNR si-a revizuit in urcare proiectia pentru finalul lui 2008, pana la 5,9%.

Economistii nu exclud posibilitatea ca prognoza BNR asupra inflatiei, prezentata saptamana trecuta, sa fi luat in calcul o depreciere mai ampla a leului, desi majoritatea analistilor estimeaza ca leul se va situa in jurul nivelului de 3,50 lei/euro la finalul lui 2008.

"Estimam un curs in jurul nivelului de 3,50 lei/euro la finalul anului. Oricum, vedem leul putin mai tare fata de nivelul de la finalul anului trecut", a explicat Lucian Anghel, de la BCR. Ionut Dumitru, de la Raiffeisen Bank, vede cursul la aproximativ 3,45 lei/euro la finalul lui 2008 si inflatia la aproximativ 5,5%.

Referitor la modificarea ponderii componentelor cosului de consum, analistii spun ca este "nesemnificativa". Cu toate acestea, "desi marginala, scaderea ponderii alimentelor ar putea defavoriza dezinflatia in cazul unui an agricol bun", a apreciat Dascalu, de la Millennium Bank.

Ponderea componentelor cosului de consum s-a modificat in sensul micsorarii cotei alimentelor cu 1,42 puncte procentuale la 37,5% si majorarii ponderilor marfurilor nealimentare - la 44,7% - si a serviciilor la 17,8%.

Inflatia lunara din ianuarie, de 0,86%, a fost influentata de scumpirea marfurilor alimentare in medie cu 0,80%, a celor nealimentare cu 0,37% si de cresterea tarifelor la servicii cu 2,12%.

In prima luna a acestui an, cel mai mult s-au scumpit serviciile postale (cu 10,87% fata de decembrie), transportul aerian (4,43%), facturile le telefon (4,38%), laptele de vaca (3,77%) si autoturismele si piesele de schimb (cu 2,37%). Legumele si fructele s-au scumpit, in medie, cu circa 2% in ianuarie, potrivit datelor INS. Singurele produse care s-au ieftinit in ianuarie au fost ouale (cu 0,87%), zaharul (cu 0,25%) si medicamentele (cu 0,01%).

NewsIn