Emisiunea de titluri a SocGen nu a convins piata ca banca va putea evita o preluare

Data publicarii: 13-02-2008 | International

O emisiune de actiuni la pret redus a Societe Generale in valoare de 8 miliarde dolari, vazuta ca o tentativa a bancii franceze fraudate cu putin timp in urma de a ramane independenta, nu a reusit sa convinga analistii ca va descuraja o eventuala tentativa de preluare, informeaza Reuters.

SocGen a facut publica luni o majorare de capital care consta intr-o emisiune de noi actiuni - ce va majora numarul acestora cu 25% - la pretul de 47,50 euro/actiune, pentru a-si echilibra finantele dupa pierderea de 4,9 miliarde euro (7,1 miliarde dolari) de pe urma fraudei de care este acuzat traderul Jerome Kerviel.

"SocGen a pierdut increderea pietei dupa pierderile cauzate de frauda, dupa reducerea mare oferita la pretul titlurilor emise si dupa previziunile slabe legate de evolutia diviziilor de banca de investitii si pentru companii (corporate)",se arata intr-o nota a Dresdner Kleinwort.

Bancherii de la Dresdner au adaugat ca SocGen a devenit vulnerabila in fata unei oferte de preluare de catre cea mai mare banca din Franta dupa capitalizarea de piata, - BNP Paribas - si a recomandat cumpararea de actiuni SocGen, sugerand, in acelasi timp, investitorilor sa pastreze actiunile BNP Paribas.

Analistii au spus ca majorarea de capital a SocGen, cu o reducere de 39% fata de pretul de piata al actiunilor, este o incercare de a mentine independenta bancii.

"Prezentarea facuta de conducerea bancii a avut mai mult caracteristicile unui plan de aparare impotriva unei posibile preluari ostile decat ale unui plan obisnuit de afaceri", au comentat analistii bancii de investitii Keefe, Bruyette & Woods.

Lehman Brothers a interpretat, de asemenea, emisiunea de titluri ca un semnal venit din partea SocGen ca vrea sa ramana independenta, dar analistii bancii se declara sceptici in aceasta privinta.

"In conditiile in care SocGen ramane independenta, riscul pentru actionari va creste la pretul actual al actiunilor", a precizat banca de investitii.

Actiunile SocGen s-au apreciat cu 1,1% pana la 75,38 euro in prima parte a sedintei de tranzactionare, pret care da bancii o valoare de piata de aproximativ 35 miliarde euro. Valoarea de piata a BNP se situeaza in jurul a 54 miliarde euro.

Cele mai multe din speculatiile din piata se refera la o noua apropiere din partea bancii BNP fata de concurentul sau, pe care nu a reusit sa il cumpere in 1999.
 
Luni, o sursa apropiata de conducerea BNP a spus ca banca nu intentioneaza sa inainteze o oferta ostila SocGen, dar ca ar putea fi interesata de o intelegere amiabila.

Presedintele-director general al SocGen, Daniel Bouton, a repetat marti ca banca isi poate mentine independenta, ca raspuns la intrebarile presei.

"Cred in continuare ca planul nostru de afacere, dinamismul nostru si valoarea bancii constituie cea mai buna aparare", a declarat Boudon pentru cotidianul Le Monde.

Citigroup a anuntat ca este foarte  putin probabil ca SocGen sa accepte o oferta de preluare in viitorul apropiat si isi mentine recomandarea de vanzare a actiunilor bancii franceze.

Citigrup a redus tinta de pret pentru actiunile SocGen de la 65 euro/actiune la 62 euro/actiune. Lehman si-a coborat tinta de pret cu un euro pana la 94 euro/actiune si si-a mentinut estimarea ca titlurile SocGen sunt in prezent subevaluate.

NewsIn