Isarescu: putem vedea o corectie reala a cursului valutar mediu in 2008

Data publicarii: 13-02-2008 | Finante-Banci

Leul va avea in 2008 o valoare nominala medie sub cea de 3,34 lei pentru un euro inregistrata anul trecut si ar putea inregistra, tot in acest an, o corectie reala, a declarat guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu.

"Apropo de deprecierea leului, ingenuchierea, zdrobirea, caderea leului. Leul acesta tare, cum vrem sa-l numim. M-am uitat din curiozitate cat era cand s-au taiat zerourile. Era chiar 3,6. Din acest punct de vedere nici nu il vad ingenuchiat. Il vad, cum zicea Ilie Serbanescu, cam pe unde trebuia sa fie", a declarat Isarescu luni seara.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) estimeaza un curs mediu in 2008 inferior celui din 2007. "Pe baza de bun simt ne dam seama ca media din acest an va fi inferioara comparativ cu 3,34 lei/euro, cat a fost media anului precedent. Leul nu a avut pana acum o corectie reala, probabil ca va avea pe medie in 2008. Probabil, nu sunt sigur", a mai spus seful BNR.

O corectie reala a leului ar putea avea loc in cazul in care valoarea nominala medie a leului in 2008 ar fi mai mica decat cea din 2007 cu un procent cel putin egal cu al inflatiei medii de anul acesta.

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza inflatia medie anuala in 2008 la 5,7%, peste nivelul de 4,84% de anul trecut. Folosind aceasta proiectie, daca leul ar ajunge la un curs mediu de cel putin 3,53 lei/euro, acest lucru ar putea insemna ca moneda nationala a suferit o corectie reala.

NewsIn