Jumatate dintre firmele europene achizitionate prin credite nu si-au atins tintele de castig

Data publicarii: 14-02-2008 | Afaceri

Aproape jumatate dintr-un grup de 36 de firme cumparate prin credite de fonduri private de investitii nu au reusit sa isi atinga tintele fixate pentru castiguri si datorii, arata, miercuri, un sondaj al agentiei de evaluare financiara Standard & Poor's, citat de Reuters.

Astfel, 53% dintre companiile care opereaza in sectorul chimic, al echipamentului industrial, al editurilor si pe segmentul vanzarilor cu amanuntul sunt in urma estimarilor lor facute privind castigurile calculate inainte de deducerea dobanzii, impozitarii, deprecierii si amortizarii (EBITDA), a aratat Standard & Poor's (S&P). Totodata, 50% dintre companii au mai multe datorii in bilanturile contabile decat estimasera initial, a mai aratat agentia de rating.

Statisticile se bazeaza mai ales pe tranzactiile efectuate in 2007 si 2006, ceea ce inseamna ca reflecta operatiuni facute cand piata finantelor structurate era la un maxim. Companiile nu sunt evaluate public, dar au contractat credite pe care analistii de la Standard & Poor's le includ in portofoliul lor de estimari pentru credite.

"Monitorizarea evolutiei tranzactiilor fondurilor private de investitii devine fundamentala in conditiile inaspririi conditiilor de creditare si ale incetinirii cresterii economice, deoarece se accentueaza riscurile legate de credite neperformante", explica Standard & Poor's, potrivit Reuters.

Companiile care nu reusesc sa isi indeplineasca tintele de profit sunt vulnerabile in ceea ce priveste creditele neperformante, deoarece obiectivele de profitabilitate sunt folosite de obicei de banci ca garantii in acordarea de imprumuturi. Daca tintele de profitabilitate nu sunt atinse, compania poate ajunge in mainile creditorilor ei, care o pot pune, apoi, sub administrare.

Analistii estimeaza ca anul acesta va creste rata de credite neperformante, in contextul in care companiile se confrunta cu o scadere a cererii populatiei, corelata cu o accentuare a competitiei si cu ingreunarea accesului la creditare.

S&P si-a revizuit in crestere, marti, estimarile pentru creditele neperformante ale companiilor americane pana la 4,6%, comparativ cu o estimare anterioara de 3,4%.

"Creditele neperformante ale companiilor, desi se concretizeaza incet, se vor accentua in a doua jumatate a lui 2008 si ar putea continua si in 2009", a aratat un analist de la S&P, Diane Vazza.

S&P a aratat ca firmele din sectorul de retail sunt in cel mai mare pericol de a nu-si putea indeplini obligatiile in ceea ce priveste creditarea si dobanzile si sunt, de altfel, companiile ce risca cel mai mult sa aiba rezultate financiare slabe. Cu toate acestea, operatorii din sectorul de retail se comporta in conformitate cu asteptarile in ceea ce priveste rambursarea creditelor.

In ultimii cativa ani au existat putine situatii de credite neperformante ale companiilor, deoarece creditarea masiva si capitalul a ajutat firmele in dificultati sa isi refinanteze sau restructureze datoriile.

Companiile, mai ales cele achizitionate prin credite, au, insa, mai putine sanse de refinantare sau restructurare in prezent, deoarece a crescut aversiunea fata de riscuri a creditorilor, iar accesul la credite si la capital a devenit mai dificil, arata analistii, citati de Reuters.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: