Guvernul a decis majorarea chiriilor RA-APPS, incepand cu luna martie

Data publicarii: 14-02-2008 | Economie

Chiriile RA-APPS vor creste, din luna martie, de la 327 de lei la peste 1600 de lei pe luna pentru apartamentele de aproximativ 150 de metri patrati, de la aproape 500 de lei la peste 5000 de lei pentru vile, iar tariful pe metrul patrat in Casa Presei va creste de la 2 la 4 euro, a decis Guvernul.

Guvernul a aprobat, miercuri, o ordonanta de urgenta pentru stabilirea tarifului lunar al chiriei pentru locuintele si terenului aferent acestora, aflate in administrarea Regiei Autonome "Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat" (RA-APPS).

Pentru apartamentele de pana la 60 de metri patrati chiria va fi de 2,5 euro/mp, pentru cele de 60-80 mp va fi de 3 euro/mp, pentru cele de 80-100 mp - de 3,5 euro/mp, iar pentru cele de peste 100 de mp, de 4 euro/mp. Tarifele sunt calculate numai pentru suprafata locuibila, in timp ce pentru antreu, tinda, oficiu, camara sau WC va fi adaugata o suma cuprinsa inte 1 si 1,6 euro/mp, in functie de suprafata apartamentului. Pentru garaj, piscina, sauna sau crama, se va percepe o suma de aproape 4 euro/mp, iar pentru terenul aferent - 2 euro/mp.

Pentru vile, chiriile vor ajunge la 10 euro/mp, la care se adauga, de asemenea, tarife suplimentare pentru alte facilitati.

Potrivit comunicatului remis de Guvern, chiriile au fost majorate intrucat nivelul lor actual nu acopera cheltuielile "efective" cu aceste imobile. In prezent, cheltuielile lunare - amortizarea, impozitele si taxele locale, reparatii, cheltuieli de administrare - pentru aceste imobile depasesc 200.000 lei lunar, iar veniturile lunare incasate sunt de aproximativ 48.000 de lei.

"Ca urmare a aplicarii acestor tarife, veniturile lunare acopera in totalitate cheltuielile cu amortizarea, impozitele si taxele locale, reparatii si cheltuieli de administrare efectuate pentru aceste spatii", se arata in comunicatul Executivului.

Chiria se achita in lei, la cursul de schimb valutar al BNR, in vigoare la data efectuarii platii.

Prevederile ordonantei de urgenta nu se aplica pentru locuintele si terenul aferent acestora, inchiriate prin licitatie publica, si nici pentru resedintele oficiale, locuintele de protocol si de serviciu, avand in vedere ca suma reprezentand contravaloarea chiriei este suportata din bugetul institutiei la care este angajat chiriasul.

In administrarea RA-APPS se regasesc resedinte oficiale, locuinte de protocol si locuinte de serviciu - pentru care chiria este suportata din bugetul institutiei din care face parte persoana beneficiara, imobile inchiriate institutiilor publice - si imobile de protocol - pentru care nu se plateste chirie. Regia mai administreaza apartamente in blocuri, vile, apartamente in vile, spatii cu destinatia de birouri, spatii cu destinatie comerciala si spatii din imobilul "Casa Presei".

Pentru spatiile din Casa Presei, chiria era de 5,83 lei, iar incepand cu data de 1 februarie 2008 tariful este de 4 euro/mp/luna. Pentru spatiile ocupate de beneficiari, care se incadreaza in categoria "operatori economici din presa si cultura inregistrati ca societati comerciale" si care stau cu chirie in alte imobile decat in Casa Presei, tariful era de 7,95 lei, iar incepand cu data de 1 februarie 2008 tariful este de 6 euro/mp/luna.

Pentru spatii ocupate de fundatii si asociatii non profit, din luna mai 2005 tariful este de 4 euro/mp/luna pentru suprafete folosite in exclusivitate si de 2 euro/mp/luna pentru suprafete de folosinta comuna. In perioada urmatoare, tariful va fi de 5 euro/mp/luna. Pentru spatiile ocupate de asociatiile de revolutionari, din luna mai 2005 tariful este de 2 euro mp/luna pentru suprafete folosite in exclusivitate si de 1 euro/mp/luna pentru suprafete de folosinta comuna.

Pentru spatiile cu destinatia de birou notarial sau de avocatura, din luna mai 2005 tariful de chirie este de 6 euro mp/luna.

NewsIn