Cele mai cautate joburi din 2008: inginerii, IT-istii, economistii si specialistii in vanzari

Data publicarii: 14-02-2008 | HR/Cariere

Profesiile cele mai cautate de catre angajatori in cursul anului 2008 vor fi, potrivit specialistilor in resurse umane, cele de inginer, contabil, economist, specialist in sales & marketing sau IT.

Domeniile cu necesitati de recrutare ridicate, in care se manifesta cel mai acut deficitul de personal, sunt, potrivit studiului salarial Total Remuneration Survey al Mercer: sales & marketing - in care companiile au nevoie de oameni pentru toate nivelurile, de la reprezentant de vanzari entry-level pana la pozitii de management; supply & logistics - unde se cauta specialisti; IT si inginerie - domenii in care exista deficit la toate nivelurile; financiar - unde este nevoie de specialisti. In acest tablou nu exista schimbari importante fata de anii trecuti, afirma Ioana Tot, senior consultant, consulteam partner Mercer. De asemenea, deficitul de personal se manifesta si in constructii, FMCG, servicii, turism, potrivit specialistilor HR.

"Tendintele de pe piata de HR se vor mentine si pe parcursul urmatorilor ani. Acum, recrutarea de personal a devenit o reala problema in conditiile in care foarte multe firme din IT incep sa se extinda in Romania, creeaza centre regionale. In plus, eu cred ca, in Bucuresti, somajul este zero, chiar daca cifra oficiala e de cateva procente", afirma Simona Simion-Popescu, director de resurse umane in cadrul Xerox Romania si Republica Moldova. 

Optiuni. In Romania, subiectul carierei nu este abordat din punct de vedere vocational, cum se intampla in Occident, iar consilierea pentru alegerea unei profesii aproape nu exista in fazele premergatoare luarii deciziei, spun consultantii HR. "Alegerea unei cariere nu se face in mod riguros, scoala romaneasca nu-i invata pe tineri sa fie practici, sa doreasca sa «testeze» inainte de a stabili ceva. Ei sunt atrasi de castigurile (materiale si financiare) oferite de acea cariera - si pe buna dreptate, daca este sa socotim nivelul de trai -, neluand in considerare compatibilitatea cu acea cariera", afirma Irina Manolescu, executive director la Career Solutions International.

Profesiile cele mai avantajoase din punctul de vedere al raportului intre investitia in cariera si profitul obtinut sunt cele manageriale, potrivit Laurei Husti-Radulet, PR specialist in cadrul companiei de recrutare Lugera&Makler Romania.

Profesiile cu cel mai bun raport salariu-beneficii-timp liber sunt profesiile liberale, precum si cele din domeniile IT, vanzari, consultanta. "Sunt cele care obliga compania sa formeze intensiv angajatul, pana la punctul la care poate incepe o cariera internationala sau antreprenoriala (consultanta, business development de top, top management, web design, sisteme informatice integrate tip SAP)", crede Madalina Popescu, general manager al Pluriconsultants Romania, companie de consultanta in domeniul resurselor umane.

In alegerea unui job, majoritatea romanilor iau in considerare, in primul rand, factorul financiar. "Foarte putini isi exprima dorinta de a beneficia de traininguri. Surprinzator, in mod neplacut, sunt si mai multi cei care isi doresc doar «un mediu de lucru placut, modern, cu colegi tineri»", afirma Ioana Tot. Factorii prin prisma carora romanii evalueaza valoarea profesiei difera in functie de nivelul de dezvoltare a carierei: "pentru cineva aflat la inceput de drum, este mult mai important nivelul salariului oferit, pe cand pentru cineva care si-a confirmat deja valoarea profesionala, sunt mai importante aspecte precum oportunitatile de dezvoltare laterala, posibilitatea de a aplica abilitatile si cunostintele achizitionate, existenta oportunitatilor de a lucra pe alte piete, prin expatriere", explica Stelian Marian, managing director la Human Capital Solutions, companie de consultanta in resurse umane.

Trenduri. Pe parcursul urmatorilor cinci-zece ani, specialistii in resurse umane prevad o dezvoltare a domeniului serviciilor, profesiile care se vor cauta fiind cele din turism, intermedieri financiare, juridic, administrare imobiliara, telecomunicatii, media, potrivit LCL Financial Recruitment.

"Piata muncii va fi mai dinamica, expresie a unui mediu concurential ridicat. Timpul si programele de lucru vor fi flexibile, urmarindu-se masurarea randamentului individual al fiecarui angajat. Vor aparea noi profesii liberale, de exemplu consultant investitii personale, manager de cariera, broker de credite", afirma Loredana Ladunca. De asemenea, fluctuatia de personal, care in anumite domenii este, in prezent, foarte ridicata, atingand rate de pana la 40%, nu va mai fi un fenomen de masa.

Cariera. In prezent, oamenii se orienteaza catre profesiile care "se cauta", preferinta lor pentru domeniile comercial, vanzari, marketing, comunicare sau resurse umane reflectand necesitatile de angajare ale companiilor.

"Am observat ca absolventii facultatilor de farmacie se indreapta fie catre activitatea de vanzari, care este mai bine remunerata, fie catre lanturile de farmacii, ca angajati ai acestora", spune Alice Varlan, manager HR, divizia operationala a Zentiva, companie specializata pe productia si distributia de medicamente. Lanturile de farmacii se confrunta cu un deficit acut de personal, iar companiile de pe aceasta piata nu se pot extinde, din cauza faptului ca nu pot angaja suficienti farmacisti.

"Remarcam tendinta candidatilor de a se orienta nu doar in functie de nivelul de remuneratie, ci si tinand cont de criterii precum: beneficii extrasalariale si conditiile de lucru, posibilitatea de a avansa in cadrul companiei, reputatia pe piata a companiei angajatoare", afirma Laura Husti-Radulet. O schimbare importanta, semnalata de specialistii HR in ultima perioada de timp, este reprezentata de interesul tinerilor de a-si construi o cariera in domeniul pentru care s-au pregatit. "Schimbarea a fost posibila, pentru ca numarul ofertelor de munca a crescut semnificativ in ultima vreme. De asemenea, accepta cu mult mai greu si un post entry-level, daca nu au certitudinea ca au sanse reale sa ajunga, in maximum 12 luni, in postul pe care il vizeaza", spune Madalina Popescu.

Reconversii. Profesiile conjuncturale, de genul agent imobiliar, consultant financiar in domeniul asigurarilor, isi vor continua evolutia, devenind din ce in ce mai profitabile, "pentru ca pietele pe care se exercita sunt si vor ramane emergente", explica Madalina Popescu.

Reconversia profesionala nu este foarte incurajata de companii, in prezent. "Putine companii accepta reconversia, avand in vedere costurile asociate - training, costul de oportunitate generat de angajarea unor specialisti deja formati, timp", afirma Loredana Ladunca, director la LCL Financial Recruitment, companie de recrutare specializata pe domeniul financiar. Pe viitor insa, o importanta crescuta va fi acordata reconversiei, atat ca posibilitate de dezvoltare acordata angajatilor-cheie, cu potential, cat si ca sprijin in urma disponibilizarilor. "Restructurarile trebuie sa fie insotite de programe de reconversie, fie ca sunt pentru cativa oameni, fie ca sunt pentru mii de oameni. De regula, companiile ofera salariile compensatoare si atat. Programele de reconversie sunt importante, deoarece ii invata pe fostii angajati sa-si construiasca o cariera, sa se autoevalueze si sa nu mai aiba falsa perceptie de «eu doar stiu sa incarc si sa descarc», explica Irina Manolescu.

Sectorul bancar

In domeniul financiar, unul dintre cele mai dinamice de pe piata, cele mai solicitate profesii vor ramane: director financiar, contabili calificati si auditori. In plus, noile companii - fonduri de pensii, de investitii, fonduri mutuale, fonduri imobiliare - vor genera o cerere mare pentru profesii considerate "exotice" in prezent - manager de portofoliu, specialisti in piata de capital, negociatori. Exigentele de raportare financiara si catre autoritati vor impune noi profesii, in diverse domenii: risk management, compliance, in conformitate cu standardele impuse de UE, IFRS, Basel, Sarbanes-Oxley, potrivit LCL Financial Recruitment.

Salarii - Cresteri de 10%

Cel mai bine platite locuri de munca oferite in 2008 se vor incadra in domeniile pentru care exista un deficit considerabil de personal: cel financiar, IT, FMCG, arata studiul salarial al Mercer. Domeniul retailului se afla intr-o expansiune importanta, ceea ce va genera cresteri salariale pentru posturile-cheie, cum ar fi specialist de achizitii, responsabil vanzari, sales support, specialist marketing, potrivit Ioanei Tot. Alte domenii in care salariile se vor mentine la un nivel ridicat fata de medie sunt cel farmaceutic, telecomunicatii, consultanta sau vanzari, considera specialistii in resurse umane, estimand pentru 2008 cresteri salariale de aproximativ 10%. "Salariile pentru pozitii de top management vor fi cele mai consistente pe nivelul senior. In functie de marimea companiei, responsabilitatile locale sau regionale si industria in care activeaza o anumita companie, salariile pot atinge niveluri intre sapte si 14 mii de euro net lunar sau chiar mai sus", afirma Larisa Condriuc, branch coordinator la Manpower Professional, companie de recrutare.

Business Standard