O treime din creditele acordate de Volksbank Romania sunt in franci elvetieni

Data publicarii: 15-02-2008 | Finante-Banci

Aproximativ o treime din creditele acordate de Volksbank Romania sunt in franci elvetieni, in conditiile in care imprumuturile in lei au o pondere de numai 20% din portofoliul bancii, iar cele in euro reprezinta aproximativ jumatate din sold, a declarat joi presedintele Volksbank Romania.

Volumul creditelor acordate in 2007 de Volksbank Romania a crescut cu 1,41 miliarde euro, pana la 2,21 miliarde euro. Din total, "20% reprezinta credite in lei, cea mai mare parte, de 80%, fiind credite in valuta", a explicat presedintele Volksbank Romania, Gerald Schreiner. Din imprumuturile in valuta, aproximativ 60% au fost acordate in euro si 40% in franci elvetieni, a precizat seful bancii.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a avertizat in repetate randuri ca avansul creditelor in monede exotice - precum cele in franci elvetieni - implica riscuri valutare foarte ridicate, desi dobanzile sunt mai mici. Schreiner a pmentionat, insa, ca nu considera creditele in franci elvetieni ca fiind foarte riscante si aduce ca argument faptul ca dobanzile atasate acestei valute nu au fluctuat semnificativ in ultimii cinci ani.

In functie de clientela, 75% din creditele acordate de Volksbank au fost de retail, iar 25% au fost credite pentru companii. "Aproape in intregime (99%), creditele pentru populatie acordate de Volksbank sunt ipotecare", a explicat vicepresedintele bancii, Simona Fatu.

Volksbank include in categoria creditelor ipotecare si creditele de nevoi personale cu garantii reale. Banca centrala include insa creditele de nevoi personale garantate cu ipoteca in categoria creditelor de consum. Din creditele noi acordate in 2007, aproximativ un sfert au fost in monede exotice, precum francii elvetieni si yenii japonezi, potrivit datelor afisate de banca centrala.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: