Directorul general al Romgaz: Patriciu este interesat de depozitul de gaze Roman-Margineni

Data publicarii: 15-02-2008 | Afaceri

Dinu Patriciu este interesat de depozitul de gaze naturale de la Roman-Margineni (judetul Neamt), am avut trei intalniri in acest sens si chiar am incheiat un Memorandum, iar omul de afaceri urmeza sa ia o decizie in acest sens,a declarat joi directorul general al Romgaz, Iakob Alexa.

"Eu cu domnul Patriciu am avut pana acum trei intalniri in legatura cu depozitul Roman-Margineni, de care dansul s-a aratat de mai multe ori interesat. Am semnat un Memorandum de Intelegere, de confidentialitate, de un an jumatate, doi. Dansii au venit cu o solicitare, noi le-am pus niste conditii. Acum depinde de dansul (n.r. Dinu Patriciu) ce decizie va lua. Le-am propus o colaborare, la fel ca si companiei Gazprom si le-am pus aceleasi conditii. Dar desi Gazprom declara ca sunt interesati de depozitul de la Roman-Margineni, vad ca apoi o lasa mai moale. Vin si apoi pun alte conditii", a declarat joi Iakob Alexa.

Presedintele Rompetrol a declarat miercuri la Sibiu, ca "Romgaz este o scoica tare a economiei romanesti, care ar trebui sparta". In opinia omului de afaceri, Romgaz nu este capabila sa gestioneze depozitarea gazelor naturale. "Aceasta companie de stat este o mare paguba pe care o platim toti, si la care trebuie sa renuntam. O mare parte din pretul mare al gazelor pe care romanii il platesc se datoreaza monopolului detinut de Romgaz si Transgaz", a conchis atunci Dinu Patriciu.

In ceea ce priveste declaratiile pe care Dinu Patriciu le-a facut miercuri la Sibiu, Iakob Alexa a precizat ca omul de afaceri este de fapt interesat sa preia o parte din Romgaz si ca stie foarte bine Patriciu de ce a facut acele afirmatii.

"M-au deranjat afirmatiile domnului Patriciu, cand a spus ca Romgaz trebuie sparta. Problema e ca cineva doreste ca Romgaz sa fie sparta. Domnul Patriciu stie bine de ce a facut acele afirmatii la Sibiu. Dinu Patriciu nu poate prelua tot Romgazul, asta e cert, el vrea doar zacamintele. Deocamdata Romgaz e singura parghie in mana statului care poate controla strategia Romaniei pentru siguranta alimentarii cu gaz a Romaniei", a subliniat directorul Romgaz. 

Iakob a mentionat ca Romgaz nu a cerut niciodata majorarea pretului gazelor. "Patriciu stie ca este o intelegere cu Uniunea Europeana unde s-au impus niste termene, prin care Romania trebuie sa alinieze pretul gazelor. Pana la 1 ianuarie trebuie sa se faca deja alinierea. Este si o decizie politica despre cum se va compensa aceasta marire, daca si cum trebuie sa se faca", a mai mentionat Iakob Alexa.

Compania Romgaz a avut in 2007 un profit brut de 250 milioane euro.

Si Gazprom este interesata de construirea de noi depozite de gaze naturale in Romania, mai ales de depozitul de la Roman-Margineni. Pana acum au avut loc mai multe intalniri si consultari intre compania rusa si companii de profil din Romania, potrivit datelor transmise de catre Gazprom.

"Constructia depozitelor de gaze naturale (n.r. UGSF, underground gas storage facilities) pe teritoriul Romaniei este un element foarte important in cooperarea ruso-romana, in domeniul gazelor. Acest lucru ar permite furnizarea catre consumatori a unor cantitati de gaz suficiente pentru iarna si o utilizare mai eficienta a capacitatilor de transport al gazelor. Potrivit intelegerilor, expertii romani si rusi discuta in aceasta perioada conditiile crearii de noi depozite de gaze naturale in Romania. Au avut loc mai multe intalniri si consultari in Romania si Rusia pentru a defini principiile de baza ale cooperarii in sfera constructiei de astfel de depozite. Atat negocierile privind constructia depozitului de la Roman-Margineni, cat si despre alte depozite de gaze sunt in curs de desfasurare", potrivit datelor oferite de catre Gazprom.

NewsIn