CNS Cartel Alfa cere Guvernului sa elaboreze un sistem unitar de salarizare pentru bugetari

Data publicarii: 15-02-2008 | Economie

Confederatia Nationala Sindicala Cartel Alfa cere Guvernului sa elaboreze un sistem unitar de salarizare in domeniul bugetar, considerand ca politica salariala practicata in prezent alimenteaza mica, dar si marea coruptie, potrivit unui comunicat.

Potrivit comunicatului, CNS Cartel ALFA, "in numele salariatilor pe care ii reprezinta", este profund nemultumita fata de modul in care guvernul tergiverseaza promovarea unui sistem de salarizare unitar in sistemul bugetar, obligatie care deriva atat din acte normative ( Legea privind statutul functionarilor publici), cat si din angajamente anterioare si termene asumate fata de organizatiile sindicale si fata de institutii internationale (Banca Mondiala).

Mai mult, in locul reglementarii unui sistem unitar, Executivul utilizeaza in continuare practici acte care vizeaza segmente ale sectorului bugetar care accentueaza dezordinea, inechitatile si lipsa de transparenta. Cartel Alfa este de parere ca in acest mod se perpetueaza un sistem de salarizare, deformat de o multitudine de sporturi, care tine cont de apartenenta la o anumita institutie centrala si nu de complexitatea si calitatea activitatii.

Totodata, Confederatia considera ca salariul de baza pentru bugetari trebuie sa reprezinte cel putin 80% din veniturile salariale ale salariatilor din sectorul bugetar, astfel incat acesta sa reflecte in mod corect cerintele de profesionalism si responsabilitate in relatia cu cetateanul, in timp ce sporurile sa nu depaseasca 20%.

"Asa cum este practicata in momentul de fata, politica salariala in sectorul public este o sursa continua de incurajare a coruptiei. Multitudinea si varietatea tipurilor de sporuri prevazute, a caror acordare este lasata la latitudinea unor sefi de departamente, nu fac altceva decat sa deformeze politica salariala si sa creeze un lant de dependente care alimenteaza mica coruptie si care, prin sistemul de complicitati, este sursa marii coruptii", se arata in comunicat.

Nu in ultimul rand, Cartel Alfa considera imbucurator faptul ca anumiti factori de decizie politica apreciaza meritat munca din administratia publica si incearca sa compenseze cu anumite drepturi aceasta activitate, dar, pentru a elimina orice forma de incurajare a coruptiei, acest lucru trebuie facut unitar, conform unor principii care ar trebui cuprinse intr-o lege de salarizare unitara din administratia publica.

CNS Cartel Alfa a anuntat, de asemenea, ca sustine actiunile de protest anuntate de Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie, si anume greva japoneza pe data de 25 februarie si greva de avertisment pe 28 februarie.

Mai multe federatii sindicale au anuntat ca vor continua seria protestelor, in urma aprobarii de catre Guvern a cresterilor salariale din sectorul bugetar, pentru 2008. Primii care au organizat un protest spontan au fost feroviarii, care vor fi urmati de functionarii publici si de salariatii din invatamant. Singurii salariati care s-au declarat multumiti de majorarile obtinute au fost sanitarii.Protestele bugetarilor au la baza nemultumirile legate de majorarile salariale adoptate de Guvern, considerate "insuficiente", dar si diferentele care s-au facut intre salariati.

NewsIn