Doar 70 de romani s-au angajat in UE prin reteaua europeana de locuri de munca EURES

Data publicarii: 15-02-2008 | HR/Cariere

Peste 10.000 de persoane au solicitat informatii de la consilierii EURES pentru a gasi un loc de munca in strainatate, din care doar 70 s-au angajat cu contract de munca, in domenii precum constructii, sanatate sau agricultura, a declarat directorul din ANOFM, Camelia Mihalcea.

Potrivit directorului din Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), Camelia Mihalcea, odata cu intrarea Romaniei in UE, la 1 ianuarie 2007, la nivelul fiecarei agentii judetene a fost desemnat un consilier EURES care sa ii indrume pe solicitantii unui loc de munca in strainatate.

Oficialul ANOFM a precizat ca desi peste 10.000 de persoane au apelat la consilieri si 70 au obtinut un contract de munca prin reteaua EURES, aceasta este o cifra estimativa, pentru ca oricine poate apela la reteaua europeana de locuri de munca, pe cont propriu, fara a lua legatura cu agentia de ocupare. Din cele 70 de persoane, cei mai multi s-au angajat ca soferi de TIR si de taxi, macelari, asistente medicale, lucratori in constructii sau muncitori necalificati.

Pentru dezvoltarea retelei EURES si in Romania, ANOFM colaboreaza cu o firma din Grecia care, printr-un proiect Phare in valoare de aproximativ 300.000 de euro, va dezvolta reteaua informatica de la nivelul agentiei si va instrui personalul EURES. Potrivit presedintelui ANOFM, Ionel Muscalu, Romania nu este foarte vizibila in reteua europeana a locurilor de munca, pentru ca nu are o baza de date cu toate slujbele vacante.

Reteaua online EURES, din care face parte si ANOFM odata cu aderarea Romaniei la UE, a fost creata ca sa faciliteze libera circulatie a lucratorilor in interiorul Spatiului Economic European (SEE), inclusiv in Elvetia. Agentia a creat, pe pagina de internet, o sectiune bilingva a EURES, prin care piata muncii din Romania a fost conectata la fluxul pietei europene a muncii. In acest fel, locurile de munca vacante din Europa sunt mai usor de identificat, iar doritorii pot contacta angajatorii, prin internet.

Reteaua EURES ofera informatii, consiliere si indrumare celor care vor sa se angajeze intr-o tara europeana si acorda consultanta firmelor care doresc sa recruteze lucratori din alte tari.

NewsIn