Kerviel adusese pierderi de 2,2 miliarde euro grupului bancar Societe Generale in iunie 2007

Data publicarii: 15-02-2008 | International

Jerome Kerviel, traderul acuzat de SocGen de pierderile de 4,9 miliarde euro raportate luna trecuta, inregistrase in iunie 2007 un deficit de tranzactionare de 2,2 miliarde euro (3,2 miliarde dolari), a declarat pentru Paris Match un consilier al avocatului lui Kerviel, citeaza Reuters.

Banca franceza a facut publica la sfarsitul lunii ianuarie o pierdere de 4,9 miliarde euro, dar intre timp a dezvaluit ca traderul Kerviel i-a adus si castiguri de 1,4 miliarde euro pana la finalul lui decembrie, la care va trebui sa plateasca si taxe.

Un expert IT, angajat de avocatul lui Kerviel a spus, insa, ca traderul avusese pierderi majore, inregistrate mult mai devreme in cursul anului 2007.

Intr-un interviu acordat saptamanalului Paris Match, expertul IT Jean-Raymond Lemaire a recunoscut ca traderul i-a spus despre castigul inregistrat la finele anului trecut: "Bineinteles. Mi-a spus si despre o pierdere de 2,2 milarde euro din iunie 2007. In meseria lui, ca sa castigi, trebuie sa fii pregatit sa si pierzi", a spus Lemaire.

Jerome Kerviel, in varsta de 31 de ani, este retinut in prezent pentru investigatii formale in legatura cu tranzactii neautorizate.

Oficialii Societe Generale au spus ca traderul a actionat pe cont propriu, dar Kerviel a declarat politiei ca banca nu avea cum sa nu stie despre activitatile sale.

Societe Generale si Lemaire au refuzat sa comenteze.

Purtatorul de cuvant al lui Kerviel nu a raspuns la nici un apel telefonic pentru a aduce vreun comentariu.

Lemaire si-a mentinut declaratia ca pozitia traderului de la SocGen pe piata derivativelor nu a fost una negativa in ziua de vineri, 18 ianuarie. Banca a descoperit discrepante care au dezvaluit activitatile traderului in a doua jumatate a acelei zile.

Kerviel isi construise, in perioada 21-23 ianuarie, pariuri in valoare de 50 miliarde euro pe contracte la termen de tip futures pe piete aflate in declin, inainte de a surpinde intregul sector bancar pe 24 ianuarie prin anuntul pierderilor inregistrate.

"Nu Jerome Kerviel e cel care a pierdut 4,9 miliarde euro", a spus Lemaire.

In paralel, saptamanalul francez Nouvel Observateur a facut public faptul ca Eurex, piata a derivatelor si casa de compensatii, a alertat SocGen de doua ori asupra caracterului anormal al afacerilor lui Kerviel.

Publicatia a spus ca Eurex trimisese in noiembrie intrebari bancii, pentru care a primit un raspuns linistitor doua saptamani mai tarziu. Eurex a revenit cu intrebarile pe 26 noiembrie, potrivit Nouvel Observateur, iar raspunsurile au venit abia pe 10 decembrie.

"Supraveghetorii bancii si-au mentinut raspunsul cum ca nu gasesc nimic anormal", a spus publicatia, citand un purtator de cuvant al Eurex. Oficialii pietei derivativelor au refuzat sa comunice cu presa.

Pana in prezent, procurorii au spus ca Eurex a contactat SocGen in noiembrie fara a comunica, insa, si raspunsul bancii.

SocGen a spus ca traderul ar fi putut sa isi ascunda tranzactiile folosindu-se de experienta sa in interiorul bancii la departamentul unde se inregistreaza si proceseaza tranzactiile si ca Jerome Kerviel beneficiaza de experienta in domeniul calculatoarelor.

Expertul IT, angajat de avocatul lui Kerviel a negat, insa, acest lucru.

"Trebuie sa repet ca Jerome nu este un geniu al calculatoarelor", a spus Lemaire, citat de publicatia franceza. Dar a adaugat ca traderul de la SocGen planuia sa isi inceapa cariera in domeniul tehnologiei informatiei.

NewsIn