Bursele europene ar putea rezista vanzarilor masive de pe pietele de credit

Data publicarii: 15-02-2008 | Economie

Turbulentele de pe pietele de credit sunt adesea declansatorul declinului pietelor de capital, insa in contextul actual preturile medii ale actiunilor listate la bursele europene ar putea depasi problemele tehnice de pe piata creditelor acordate companiilor, scrie Reuters.

De la reducerea de urgenta a dobanzii americane de politica monetara din 22 ianuarie, marjele la creditele companiilor europene - care reprezinta diferenta intre dobanzile platite de firme si ratele la imprumuturile considerate cu risc zero - au crescut puternic.

Indicele ratingurilor de investitii (investment grade) Markit iTraxx Europe a urcat cu 9,4%, pana la 0,985 puncte procentuale, de la 0,90 puncte inainte de scaderea dobanzii cheie a Federal Reserve, iar saptamana aceasta a atins un varf de 1,10 puncte procentuale, nivel la care cresterea a fost de 18%.

Titlurile de pe pietele europene de capital, pe de alta parte, s-au scumpit cu aproape 10% fata de nivelul minim atins chiar inainte de miscarea de politica monetara de urgenta a Federal Reserve.

"Acest tip de inversare este foarte neobisnuit", a comentat un administrator de fonduri de la divizia de management al activelor a bancii Lehman Brothers, Pilar Gomez-Bravo. "Pietele de credit si cele de capital sunt cele doua fete ale aceleiasi monede", a explicat, pentru Reuters, Gomez-Bravo.

Speranta pentru pietele de capital este ca evolutia negativa de pe pietele de credit sa se fi terminat ca urmare a unor factori tehnici si sa permita, astfel, actiunilor sa se mentina la un pret bun, in timp ce pietele de credit incearca sa-si recastige stabilitatea.

Riscul este, insa, ca turbulentele de pe piete sa se prelungeasca si sa ingreuneze accesul companiilor la finantare.

"Pe pietele de credit este mai multa nevoie de corectii, deoarece jucatorii de pe pietele de capital au luat deja in calcul o posibila recesiune a economiei americane", a declarat seful departamentului de strategie bursiera de la banca italiana UniCredit, Gerhard Schwartz. "Si evolutia negativa de pe pietele de credit trebuie sa ajunga la un sfarsit, dar este improbabil sa afecteze tendinta de crestere pe termen scurt de pe pietele de capital", a mai estimat Schwartz.

Participantii de pe pietele de credit sunt de acord ca evolutia indicilor produselor financiare derivate de credite, mai ales adancirea foarte accentuata a marjelor din ultima saptamana, a fost determinata de factori tehnici, precum nevoia de acoperire a riscului (hedging), mai degraba decat de o deteriorare a calitatii creditelor.

Indicii pentru credite sunt modalitatea cea mai lichida de a acoperi expunerea la alte produse complexe, element inexistent in cazul indicilor pietelor de capital. Indicele european, mai ales, cuantifica in prezent expunerile perdante ale companiilor considerate din categoria investment grade.

"Chiar daca se confirma cel mai pesimist scenariu privind cresterea ponderii creditelor neperformante, marjele fata de dobanzile de risc zero au depasit deja acest nivel", a aratat seful departamentului de cercetare pentru credite de la compania European Credit Management, Joe Biernat.

NewsIn