Consumatorii de energie care investesc in resurse alternative vor primi subventii

Data publicarii: 16-02-2008 | Diverse

Dupa aprobarea masurilor fiscale si financiare pentru eficienta energetica, consumatorii de energie care investesc in resurse alternative vor primi subventii, a declarat vineri, in cadrul unei intalniri cu presa, presedintele Agentiei Romane pentru Conservarea Energiei (ARCE), Tudor Constantinescu.

"Trebuie sa introducem cele mai adecvate masuri fiscale si financiare pentru eficienta energetica. In acest an se desfasoara un studiu realizat de catre un consultant danez de audit (compania Rambol), pentru a identifica instrumente, masuri fiscale si financiare pentru promovarea eficientei energetice in diferite sectoare economice. Aceste masuri se vor propune apoi Guvernului, pentru a fi corelate cu politica fiscala", a declarat presedintele ARCE, Tudor Constantinescu.

Dupa ce aceste masuri vor fi aprobate de catre Guvern, se va stabili apoi si modul in care vor fi acordate subventii consumatorilor de energie care investesc in resurse alternative, precum panourile solare sau turbinele eoliene (cum se practica in alte state ale Uniunii Europene).

Acest studiu are ca scop gasirea unor masuri fiscale pentru sprijinirea proiectelor de eficienta in domeniul energiei si este finantat de catre Phare, iar Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) este institutia abilitata sa stabileasca modalitatea de a stimula proiectele de eficienta energetica, a mai spus oficialul ARCE. Acesta considera ca proiectele de eficienta energetica depind de consumatorii de energie, de informarea si sensibilizarea acestora.

"Eficienta energetica trebuie sa constituie o prioritate pentru Romania. Reducand consumul prin masuri de eficienta energetica, reducem poluarea si avem sanse sa crestem securitatea energetica nationala. Este important ca, prin masuri de reducere a consumului, dar fara a reduce confortul energetic, sa crestem eficienta energetica. Va trebui sa finantam si sursele de energie regenerabila. ARCE isi propune sa sprijine, sa informeze industria autohtona pentru a beneficia de posibilitatea accesarii fondurilor structurale pentru imbunatatirea eficientei energetice. Agentia doreste sa colaboreze si cu acele institutii ale statului, care au atributii la nivel national sau local in problematica eficientei energetice, inclusiv cu Ministerul Transporturilor", a subliniat Tudor Constantinescu.

In ceea ce priveste etichetarea cladirilor prin caracteristicile energetice, aceasta va fi obligatorie cel mai probabil intr-un an, doi, a anuntat presedintele ARCE.

"Etichetarea cladirilor cu caracteristici energetice este o directiva a Uniunii Europene, s-au facut studii si avem metodologia. Insa termenul la care va intra in vigoare inca nu se cunoaste, dar probabil se va realiza intr-un an sau doi", a mai spus presedintele ARCE.

Romania are un potential mediu de reducere a consumului de energie cu 35%, iar o astfel de evolutie ar asigura independenta energetica nationala. Cel mai redus potential de reducere a consumului de energie se regaseste in industrie (13%) si sectorul serviciilor (14%), in timp ce transporturile si comunicatiile (31%) si sectorul rezidential (41%) prezinta cel mai mare potential, potrivit datelor agentiei.          

ARCE detine in cursul anului 2008 presedentia ENR (European Energy Network), reteaua europeana a agentiilor care se ocupa de eficienta energetica.

NewsIn