Doua fonduri de risc ale Citigroup au probleme, scrie The Wall Street Journal

Data publicarii: 16-02-2008 | International

Citigroup i-a impiedicat pe investitorii de la unul dintre fondurile sale de risc sa isi retraga banii, iar un nou fond de credite a avut pierderi de 52% in primele sale trei luni, a aratat, vineri, The Wall Street Journal, citat de Reuters.

Cea mai mare banca americana a suspendat castigurile de la CSOPartners, un fond specializat in creditele corporative, dupa ce investitorii au incercat sa retraga peste 30% din activele in valoare de 500 milioane dolari, a aratat The Wall Street Journal, potrivit Reuters. Citigroup a injectat 100 milioane dolari pentru a consolida fondul, care a avut pierderi de 10,9% in 2007, mai scrie The Wall Street Journal.

Directorul fondului, John Pickett, a renuntat la pozitia sa, ca urmare a unui conflict cu boardul Citigroup si in urma reclamatiilor investitorilor, dupa ce a incercat sa se retraga din a angaja mai mult de jumatate din activele fondului in cumpararea de credite legate de o companie germana de media, a mai aratat The Wall Street Journal. Problema a fost solutionata dupa ce CSO a acceptat sa cumpere credite in valoare de 746 milioane dolari la valoarea atribuita de catre emitent (face value), desi acestea se tranzactionau intr-un culoar cuprins intre 86% si 93% din 'face value'.

Intre timp, fondul Falcon Plus Strategies, lansat in 30 septembrie, a avut pierderi de 52% in trimestrul al patrulea, dupa ce a facut mize pe valori mobiliare legate de piata creditelor ipotecare cu grad mare de risc si a facut tranzactii bazate pe valoarea relativa a obligatiunilor municipale si a titlurilor trezoreriei americane. Unele obligatii garantate cu credite (CDO) ale fondului s-au tranzactionat la 25% din valoarea lor initiala, a mai aratat publicatia, citata de Reuters.

Ambele fonduri sunt gestionate de divizia de investitii alternative a Citigroup. Operatiunile de acest tip au fost conduse pentru scurt timp anul trecut de Vikram Pandit, care l-a inlocuit in decembrie 2007 pe Charles Prince in pozitia de director general al Citigroup. Old Lane Partners, un fond de risc fondat de Pandit, pe care l-a vandut anul trecut bancii Citigroup, a avut, la randul sau, o evolutie negativa, a mai aratat The Wall Street Journal.

Citigroup a afisat, din iunie pana in prezent, deprecieri ale activelor in valoare de 30 miliarde dolari si pierderi, ca urmare a investitiilor de pe piata creditelor ipotecare cu grad mare de risc, a creditelor complexe si a deteriorarii creditarii. Toate aceste probleme au stat la baza unor pierderi record de 9,83 miliarde dolari in trimestrul al patrulea. Profitul diviziei de investitii alternative a cazut cu 89% in trimestrul al patrulea, pana la 61 milioane dolari.

Reprezentantii Citigroup nu au putut fi contactati pentru comentarii imediate. Un purtator de cuvant a declarat insa, pentru The Wall Street Journal, ca CSO si alte fonduri asemanatoare de risc fac obiectul unei monitorizari extinse a riscurilor si ca veniturile fondului Falcon Plus au fost afectate de pietele volatile cu venituri fixe.

Cotatia actiunilor Citigroup la inchiderea sedintei de tranzactionare de joi de pe New York Stock Exchange a fost de 25,74 dolari.

NewsIn