Bucurestenii - dezamagiti de preturile piperate ale locuintelor si de ofertele de pe piata

Data publicarii: 17-02-2008 | Imobiliare

Bucurestenii prezenti la targul de apartamente Condominium interesati de achizitia unei locuinte sunt de parere ca preturile "au luat-o razna", iar dezvoltatorii, care vin de fiecare data cu acelasi produs dar tot mai scump, vor ramane cu locuintele nevandute daca nu vor scadea din preturi.

"Este al treilea targ la care vin sa imi caut un apartament si din octombrie pana in prezent am observat ca preturile au tot crescut. Chiar daca ei se lauda ca vand, eu unul nu cred acest lucru. La toate cele trei editii au fost aceeasi dezvoltatori cu aceleasi locuinte. Ei vin mereu cu aceleasi oferte locative, dar cu preturi mai mari, iar eu cu speranta ca poate apare si cineva care se gandeste la cei care nu au chiar asa de multi bani. Eu unul cred ca si in urmatorii doi ani o sa vina cu aceleasi oferte de apartamente pentru ca intr-un final vor fi si dezvoltatori destepti care sa vanda mai ieftin, dar mai mult", spune Ionut Militaru, un profesor interesat de a-si achizitiona un apartament cu doua camere.

De cealalta parte, dezvoltatorii sustin ca la fiecare editie a unui targ imobiliar isi vand o mare parte din "marfa" si revin de fiecare data cu celelalte faze ale proiectelor aflate in derulare.

"Daca nu am vinde, am renunta a ne mai prezenta la aceste targuri si am incerca o alta strategie de marketing. Ideea este ca omul se obisnuieste cu numele proiectului, dar nu stie de multe ori ca un ansamblu rezidential se finalizeaza in mai multe etape, iar apartamentele sunt scoase la vanzare pe rand", a declarat Mioara Velicu, reprezentantul de vanzari al unui ansamblu rezidential cu peste 400 de locuinte in Capitala.

Si organizatorii evenimentului sustin ca mereu apar noutati, doar la aceasta editiei fiind prezetate cel putin noua ansambluri rezidentiale in premiera, dar si locuinte in alte tari.

"La cea de-a patra editie a targului Condominium am avut cel putin noua proiecte rezidentiale care au fost lansate in premiera. Noi consideram ca oferta interna este foarte variata si s-a adresat diferitelor categorii de cumparatori, cu preturi incepand de la 32.000 euro net pentru o garsoniera si ajungand la 1,5 milioane euro cu TVA inclus pentru un penthouse", au spus reprezentantii companiilor Pro Active Business Communication si Plus Media.

Cu toate acestea, garsonierele din Capitala si apartamentele brazilienilor au fost cele mai ravnite locuinte prezentate la targul imobiliar de la Sala Palatului datorita pretului relativ mic. "O parte din cele cateva mii de romani interesati au semnat deja precontracte pentru achizitia caselor", sustin reprezentantii companiilor imobiliare.

Chiar daca multe din aceste garsoniere au avut pretul de plecare de 32.000 de euro pentru a atrage privirea celor interesati, insa fara a adauga TVA si uneori si comisioanele vanzatorului, romanii s-au uitat mai intai la banii pe care ii aveau in cont sau la cei pe care ii puteau obtine printr-un credit bancar, stiind ca un apartament de doua-trei camere i-ar sili sa plateasca toata viata rate destul de mari.

"La noi o garsoniera pleaca de la un pret de 40.000 euro si ajunge pana la 80.000 euro. Un apartament cu doua camere se vinde cu un pret mediu de 100.000 euro, iar o locuinta cu trei dormitoare cu 150.000 euro. Daca in primele zile am vandut toate garsonierele pe care le-am scos la vanzare, nu pot spune acelasi lucru si despre apartamente. Cred ca romanii s-au speriat de cresterea dobanzilor la credite si de evolutia cursului euro-leu", a spus Mioara Nedelcu, reprezentantul unei companii imobiliare prezenta la Targul de locuinte.

Pe langa ofertele din Capitala, dezvoltatorii au adus la targ si locuinte de vacanta la munte sau pe litoralul Marii Negre, cu doua, trei, patru sau chiar cinci camere. Daca un apartament cu doua camere de intr-un ansamblu rezidential de pe Valea Prahovei se vinde cu circa 200.000 euro, unul la mare nu trece de 150.000 euro. Au existat insa pe perioada targului si garsoniere care s-au vandut cu 80.000 de euro, fiind situate intre statiunile Predeal si Sinaia.

"Romanii se intereseaza si de locuintele de vacanta in ultimul timp. Exista persoane care isi cumpara si o a doua casa pentru a o folosi in concoediu sau pentru a o inchiria si a scoate profit in cativa ani. Totusi, vorbim aici de o categorie aparte de persoane, cei care au un venit mediu de peste 5.000 euro", este de parere Cristi Dragusin, sales manager al unei companii imobiliare.

Printre cele mai scumpe locuinte de la targ sunt penthouse-urile din Bucuresti, care ajung la preturi de 1,5 milioane de euro, dar si vilele din Spania, care costa in medie 250.000 dar ajung si la circa 500.000-750.000 euro. Cu toate acestea, cele mai ravnite locuinte din afara granitei sunt cele din Brazilia si Grecia, dar si din statiunile bulgare.

"Romanii de rand mai au bani doar de garsoniere in Capitala. Mai nou unii se gandesc sa cumpere apartamentele din Brazilia, Grecia sau Bulgaria, unde preturile sunt mult mai mici ca la noi. Am avut oferte in Brazilia, unde un apartament cu doua camere costa 60.000 de euro cu tot cu parcare, iar in Grecia 65.000 euro. In Bulgaria, preturile sunt chiar si mai mici, iar o locuinta cu doua dormitoare se vinde la 55.000 euro pe perioada targului", a declarat unul dintre organizatorii evenimentului de la Sala Palatului.

Cu toate ca oferta a depasit si la aceasta editie cel putin 10.000 de locuinte, bucurestenii au fost dezamagiti in mare parte de preturile apartamentelor din Capitala. Multi au venit, au privit, s-au interesat si cand li s-a raspuns ca pretul afisat este cel corect au intors capul si au plecat. Multi au spus ca prefera sa locuiasca inca in chirie si datorita faptului ca in mare parte creditele nu mai sunt asa atractive.

Peste 40 de companii au fost prezente in perioda 14-17 februarie, in cadrul Targul imobiliar Condominium, fiind expuse 61 de ansambluri rezidentiale in Romania, cu o capacitate totala de 16.400 de unitati, la care s-au adaugat si oportunitati de investitii imobiliare in tari ca Spania, Brazilia, Germania, Grecia si Bulgaria.

Potrivit organizatorilor evenimentului, companiile Pro Active Business Communication si Plus Media, in cadrul proiecte imobiliare din Romania au fost disponibile la vanzare 8.200 locuinte, in valoare totala de peste 1,5 miliarde euro.

Ofertele externe au cuprins, printre altele, 1.200 de apartamente in Spania si 2.000 in Brazilia, cu o valoare estimata de peste 200 milioane euro, si 180 in Bulgaria, plus circa 100 in Grecia.

NewsIn