Tranzactiile facute de Kerviel au inceput a fi monitorizate inca din septembrie 2007

Data publicarii: 18-02-2008 | International

Divizia de brokeraj a Societe Generale, Fimat, a inceput din septembrie 2007 sa ancheteze operatiunile efectuate de unul dintre brokerii sai in numele lui Jerome Kerviel, traderul acuzat de fraudarea bancii franceze, scrie, luni, Financial Times, informeaza AFP.

Acesta este acelasi broker interogat ca martor in cadrul anchetei deschise in ianuarie 2007 dupa descoperirea fraudei de la Societe Generale, de aproape cinci miliarde euro, atribuita angajatului bancii, Jerome Kerviel. Brokerul este banuit ca ar fi stiut de operatiunile lui Kerviel.

"O echipa din cadrul Fimat a demarat la sfarsitul lunii septembrie o ancheta care sa investigheze tranzactiile realizate pentru Kerviel de catre un angajat, dupa ce a fost alertata de volumele foarte mari de tranzactii", potrivit cotidianului britanic de afaceri.

Ancheta se afla in desfasurare atunci cand cazul de la Societe Generale a aparut, explica FT.

Jerome Kerviel, suspectat de fraudarea Societe Generale cu 4,82 miliarde euro, a efectuat o parte din operatiunile sale prin intermediul Fimat, ce si-a schimbat denumirea in Newedge odata cu fuziunea din ianuarie cu divizia de brokeraj Calyon.

Societe Generale a anuntat saptamana trecuta un plan complex ce are ca scop ameliorarea procedurilor sale de control intern.

Intr-un interviu acordat FT, guvernatorul Bancii Frantei, Christian Noyer, a evocat "posibila existenta a unor mici erori comise la diferite nivele de responsabilitate ca raspuns la avertismentele sistemului de control intern".

"Cea mai mare surpriza pentru mine este ca acest lucru s-a produs in ciuda tuturor procedurilor de control existente", a adaugat Noyer.

NewsIn