CSSPP ar putea permite unui administrator sa gestioneze cel mult trei fonduri din 2010

Data publicarii: 20-02-2008 | Finante-Banci

Arbitrul pensiilor private are in vedere posibilitatea ca o companie sa poata administra pana la trei fonduri de pensii, cu diferite grade de risc, astfel incat un contrbuabil sa se poata muta gratuit de la un fond la altul, dar nu mai devreme de 2010, a declarat presedintele CSSPP, Mircea Oancea.

"Este firesc ca un contribuabil sa se poata muta de la un fond cu un grad de risc mai mare catre un fond cu un grad de risc mai mic, administrate de aceeasi companie, pe masura ce se apropie de perioada de vasta de pensie", a mentionat Oancea, marti, la un seminar despre pensii private.

El a explicat ca, dupa 20 de ani de contributii la un fond cu un grad de risc mai ridicat, este firecsc ca o persoana sa incerce sa  acumuleze acel castig si sa nu riste in ultimii ani de contributii, cand economia poate fi intr-o conjunctura nefavorabila, astfel incat o parte din castig sa se piarda.

"Contributiile aflate la un fond de pensii cu un grad de risc scazut pot fi astfel tinute in titluri de stat sau in depozite bancare", a spus Mircea Oancea.

Presedintele CSSPP a adaugat ca, mai devreme de 2010, nu se poate discuta despre acest aspect, intrucat propunerea trebuie sa fie foarte bine analizata si, totodata, inteleasa de catre contribuabili.

"Pot exista si fonduri cu o oferta specifica, pentru o zona profesionala", a mai spus Oancea, care a adaugat ca aceste idei  pot fi aplicate si lansate in momentul in care se consolideaza putin sistemul si cand oamenii vor fi familiarizati in mare parte cu modul de functionare a acestuia si cu instrumentele in care se fac investitiile.

Presedintele CSSPP a mentionat ca era prematur ca un administrator sa gestioneze trei fonduri cu diferite grade de risc inca de la startul pensiilor obligatorii, deoarece "contribuabilii nu mai intelegeau nimic".

Compania de administrare de fonduri de pensii private a grupului BRD-Groupe Societe Generale intentioneaza sa-si faca trei subfonduri cu diferite profile de risc - scazut, mediu si ridicat in aproximativ doi ani, declarase pentru NewsIn consultantul financiar al fondului, Bogdan Baltazar, la doua luni de la inceputul campaniei de aderare (19 noiembrie 2007).

El mentionase ca, in doi ani, compania vrea sa propuna comisiei de reglementare sa-i aprobe infiintarea a trei subfonduri cu diferite grade de risc - scazut, mediu si ridicat, "intrucat mai devreme de aceasta perioada nu cred ca vom primi un aviz favorabil".

Baltazar precizase ca maximum 50% din activele fondului cu risc ridicat ar putea fi investite pe piata de capital, fata de 30% cat permite legislatia in acest moment. El a adaugat ca statul este orientat catre mai multa prudenta in prezent, dupa experienta din Polonia si Ungaria, motiv pentru care nu era pregatit sa aprobe mai multe grade de risc pentru un singur fond.  

Potrivit datelor CSSPP, valoarea contributiilor pana la sfarsitul anului, aferenta celor zece luni de colectare, va fi de circa 300 milioane euro, bani care vor fi virati in sistem in 2008.  Din totalul persoanelor care au fost validate pe pilonul II, 64,2% sunt angajati pana in 35 de ani, iar restul de 35,8% au varste cuprinse intre 35 si 45 de ani.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: