Motiune taxa auto: PSD, PNL, PC si UDMR cred ca Guvernul nu e obligat sa anuleze taxa auto

Data publicarii: 20-02-2008 | Politica

Deputatii juristi spun ca adoptarea motiunii simple inseamna o presiune politica si morala asupra Guvernului, PD-L si PRM fiind singurele partide care sustin ca ar trebui sa duca si la returnarea banilor platiti de cetateni pana acum pe taxa auto.

Presedintele Comisiei juridice, conservatorul Sergiu Andon, a subliniat, intr-o declaratie, ca adoptarea unei motiuni simple "nu are efecte nici directe, nici imediate". El a sustinut ca legiuitorului - in acest caz Guvernului - nu ii poate fi impus sa restituie banii incasati. "Este o presiune morala si politica la adresa Executivului, dar nimic mai mult", a explicat Andon.

In acest fel interpreteaza efectele unei motiuni simple si PSD. Deputatul Florin Iordache, vicepresedinte al Comisiei juridice, a spus, pentru NewsIn, ca adoptarea motiunii nu echivaleaza cu obligarea Executivului de a returna banii. Iordache a explicat ca, din punctul de vedere al PSD, adoptarea motiunii nu inseamna decat ca in noua forma a ordonantei pe taxa auto trebuie sa fie revizuita, in acord cu observatiile legate de caracterul sau discriminatoriu. "Forma ultima a OUG va decide la ce suma va ajunge taxa", a incheiat el.

De aceeasi parere este si PNL. Deputatul Ioan Timis a declarat pentru NewsIn ca Guvernul nu are nicio obligatie pentru ca deja a luat masurile proprii de introducere a unei taxe de mediu prin cei care polueaza mai mult sa plateasca mai mult si cei care polueaza mai putin sa plateasca mai putin. "In momentul acesta Guvernul n-are nici macar responsabilitatea politica pentru ca le-a luat-o inainte celor ce au depus motiunea simpla", a sustinut el. Liberalul a adaugat ca motiunea nu ar mai avea niciun obiect.

UDMR, prin deputatul Mate Andras, a precizat ca din punct de vedere juridic nu exista nicio obligatie din partea Guvernului, aceasta fiind doar una politica. "Moral, ar trebui sa tinem cont de acest aspect", a declarat deputatul UDMR, spunand ca Executivul nu este obligat sa inapoieze banii deja incasati, ci are doar "datoria politica" de a "reglementa" situatia.

O parere opusa o are deputatul PD-L Daniel Buda, care spune ca votul din Camera Deputatilor "echivaleaza" cu o obligatie. "Formal, admiterea unei motiuni da nastere la obligatia de a tine seama de observatiile ei. Ramane ca Guvernul sa tina sau nu seama de dorinta parlamentarilor", a declarat el. Din punctul sau de vedere, singura sanctiune, in cazul in care Executivul nu va returna banii, este depunerea unei motiuni de cenzura. In opinia sa insa acest demers sta in mainile PSD, nu a partidului din care face parte.

Deputatul PRM Lucian Bolcas sustine ca liberalii "dau din colt in colt", desi ar trebui sa returneze banii incasati. "Conform si acestui articol si in conformitate cu decizia CCR in cazul Macovei, hotararile Parlamentului luate prin motiuni simple sunt obligatorii pentru organele vizate".

Decizia in cazul Macovei data de CCR in februarie 2007 se refera atat la textul din regulamentul Senatului, cat si la cel din regulamentul Camerei Deputatilor. In vreme ce forma din regulamentul senatorilor spune ca motiunile simple adoptate de Senat se publica in Monitorul Oficial si sunt obligatorii pentru Guvern si membrii sai, textul de la Camera arata ca in cazul in care o motiune simpla este aprobata, hotararea Camerei se va trimite Guvernului, care va tine cont de pozitia exprimata in cuprinsul respectivei motiuni.

Magistratii CCR au argumentat, in motivarea pe sesizarea trimisa in cazul Macovei, ca prin adoptarea unei motiuni simple nu inseamna ca Parlamentul poate sa dispuna si luarea unor masuri concrete obligatorii pentru Guvern, magistratii referindu-se aici la revocarea unui ministru. Curtea mai retine ca in sistemul constitutional al Romaniei controlul parlamentar este fara sanctiune, cu exceptia instrumentului motiunii de cenzura.

Magistratii adauga insa ca aceste considerente nu duc la concluzia ca motiunea simpla "nu are niciun fel de efecte juridice si ca nu ar avea caracter obligatoriu". "Este incontestabil ca motiunea simpla nu produce efecte juridice ipso iure, ci efecte juridice ipso facto. (...) Guvernul si organele administratiei publice centrale sunt obligate sa tina seama de continutul motiunii si sa actioneze in sensul pozitiei exprimate de Camera, in vederea remedierii deficientilor semnalate", au aratat magistratii, remarcand ca sintagma ca Guvernul trebuie sa  "tina cont" determina efectul ipso facto al efectelor juridice ale motiunii simple.

Decizia a fost luata in unanimitate, judecatorii Nicolae Cochinescu si Koszokar Gabor atasand o opinie concurenta in care arata ca, prin adoptarea unei motiuni simple, Guvernul nu poate fi obligat nici sa elaboreze un proiect de lege in sensul celor cerute de parlamentari in textul demersului. 

Motiunea PD-L "Anulati taxa de prima inmatriculare!", adoptata marti de Camera Deputatilor, cu 158 de voturi "pentru", 89 "impotriva" si 7 abtineri, prevede anularea taxei auto si restituirea sumelor celor care au platit-o deja.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: