Romania si Bulgaria vor beneficia pana in 2013 de fonduri transfrontaliere de 262 milioane euro

Data publicarii: 20-02-2008 | Economie

Romania si Bulgaria vor beneficia de fonduri europene in valoare de 262 milioane euro in perioada 2007-2013, pentru promovarea cooperarii intre regiunile, comunitatile si autoritatile din zonele de frontiera in domeniul economic, social si mediu, a anuntat marti ministrul dezvoltarii Laszlo Borbely.

"Lansarea oficiala a programului nu este totuna cu lansarea licitatiilor pentru depunerea de proiecte spre finantare. Lansarile licitatiilor de proiecte se vor realiza prin evenimente distincte, organizate la nivel local, unde se vor discuta detaliile tehnice prevazute in ghidurile solicitantului", a declarat marti la Calarasi, ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor Laszlo Borbely, cu ocazia lansarii Programului de Cooperare Transfrontaliera Romania - Bulgaria 2007 - 2013.

Potrivit Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPLD), din suma totala destinata Romaniei si Bulgariei, 217,82 milioane euro reprezinta contributia comunitara din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), iar  44,17 milioane euro cofinantarea nationala a celor doua state. Proiectele trebuie elaborate si executate in comun de parteneri din Romania si Bulgaria, iar finantarea va fi aprobata prin Programul Operational de Cooperare Transfrontaliera Romania - Bulgaria, in perioada 2007 - 2013, si va fi trimis spre aprobare Comisiei Europene.

"Este un final firesc al eforturilor comune depuse de cele doua State Membre ale Uniunii Europene. In continuare, scopul nostru va fi sa cream parteneriate si sa promovam legaturile comune pentru a face din zona eligibila a programului un punct de reper pentru alte regiuni, a declarat ministrul adjunct al Devoltarii si Lucrarilor Publice din Bulgaria, Iskra Mihaylova .

Potrivit reprezentantilor MDLPL, lansarea oficiala a Programului care a avut loc marti la Calarasi precede prima reuniune a Comitetului Comun de Monitorizare, programata pentru luna martie, precum si lansarea primei licitatii deschise de proiecte, ce va avea loc in luna aprilie.

Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania - Bulgaria 2007-2013 este un program comun, pregatit de cele doua state partenere si implementat prin proiecte comune realizate de parteneri de pe ambele parti ale frontierei.  Obiectivul general al programului este interconectarea teritoriilor prin reunirea oamenilor, comunitatilor si economiilor din zona de frontiera in vederea participarii la dezvoltarea in comun a ariei de cooperare transfrontaliera.

NewsIn