Millennium bcp a afisat o scadere de 28,4% a profitului net obtinut in 2007

Data publicarii: Astazi, 20-02-2008 | International

Banca portugheza Millennium bcp a raportat scaderea cu 28,4% a profitului net obtinut in 2007 si a anuntat lansarea unei emisiuni de actiuni prin care spera sa stranga 1,3 miliarde euro (1,9 miliarde dolari) pentru a-si consolida baza de capital, informeaza Reuters.

Profitul net pentru 2007 a scazut la 563,3 milioane euro, fata de suma de 787,1 milioane euro obtinuta in 2006, depasind insa cu putin asteptarile analistilor chestionati de Reuters, care au mizat pe un profit net de 557,4 milioane euro.

Millennium a obtinut in 2007 venituri de 2,64 miliarde euro, in crestere cu 7%, sustinut de marjele financiare si comisioane.

Volumul fondurilor depuse de clienti a crescut cu 11%, la 64 miliarde euro in timp ce volumul creditelor a crescut cu 13,1%, la 70 miliarde euro, performanta sustinuta mai ales de creditele ipotecare.

Randamentul capitalului investit s-a ridicat in 2007 la 14%.

In ceea ce priveste performantele diviziei din Romania, desi implicarea pe piata romaneasca este la inceput, Millennium bcp crede ca procesul de exindere evolueaza conform planului, gradul de acceptare din partea clientilor fiind multumitor.

Banca portugheza recunoaste ca piata romaneasca este marcata de anumite riscuri macroeconomice, insa este o piata cu oportunitati foarte bune de crestere pe termen mediu si lung.

Cistigurile Millennium au fost afectate de costurile legate de tentativa sa nereusita de a fuziona cu banca rivala Banco BPI si de plecarea echipei de management, dupa demararea unei anchete legate de posibile iregularitati.

Banca a anuntat ca va lansa o emisiune de actiuni noi, care vor fi listate in mai, aceasta operatiuni urmand a fi administrate de catre bancile Merrill Lynch si Morgan Stanley.

"Emisiunea este menita a imbunatati baza de capital insa si a finanta expansiunea bancii intr-o perioad in care pietele sunt caracterizate de turbulenta", a declarat directorul executiv al bancii, Carlos Santos Ferreira pentru jurnalisti.

Millennium a fost afectata de un cost unic de 121,8 milioane euro legat de plecarea echipei manageriale, grupul cheltuind 183 milioane euro pentru tentativa nereusita de preluare a Banco BPI.

Fosta echipa a plecat la putin timp dupa lansarea unei anchete in decembrie 2007. Media locala anuntase ca pierderile legate de plecarea fostei echipe manageriale s-ar putea ridica la 350 milioane euro.

Millenium a adaugat ca spera sa obtina un profit net de un miliard euro in 2010.

NewsIn