CEC scade gradul de indatorare la creditele in valuta pentru clientii cu venituri mai mici

Data publicarii: 20-02-2008 | Finante-Banci

CEC va restrictiona accesul la creditele in valuta pentru clientii care, din cauza veniturilor reduse, ar fi expusi la supraindatorare in cazul unor corectii puternice ale cursului, insa banca pastreaza gradul maxim de indatorare de 65%, a spus presedintele CEC, Radu Gratian Ghetea.

Pe de alta parte, presedintele Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) a explicat ca, "in perioada urmatoare, banca nu va ridica dobanzile pentru creditele in lei, in ciuda majorarilor de dobanda cheie operate de BNR".

In ciuda faptului ca, in prezent, creditele in valuta reprezinta doar 10% din portofoliul Casei de Economii si Consemnatiuni, restul fiind imprumuturi in lei, Ghetea spune ca vrea sa protejeze clientii cu venituri mai mici de supraindatorare, pentru a evita problemele aparute anul trecut pentru cei care aveau credite in valuta, din cauza deprecierii leului, de la 3,10 lei/euro la 3,80 lei/euro.

Gradul maxim de indatorare acceptat de banca ramane in continuare la 65% din veniturile eligibile ale clientului. Acesta se determina ca pondere a angajamentelor totale de plata la credite in "veniturile eligibile", calculate prin scaderea, din veniturile nete ale clientilor a unui "cos minim de subzistenta", ajustat in functie de numarul membrilor familiei.

Presedintele CEC a mai spus ca persoanele cu venituri suficient de mari vor putea in continuare sa isi ia credite in valuta deoarece, indiferent de fluctuatiile cursului valutar, acestea isi vor permite sa-si acopere in continuare cheltuielile.

Ghetea a adaugat ca populatia "nu ar trebui lasata sa se imprumute in alte valute decat cele in care isi ia salariile", insa a tinut sa sublinieze ca este vorba despre o pozitie exprimata in nume personal, "ca bancher", nu in calitate de presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

"Este o parere a lui Radu Gratian Ghetea - bancher. Eu voi ridica aceasta problema in cadrul ARB si, daca intrunesc sustinerea necesara, vom inainta o propunere de restrictionare si catre banca centrala. Cu toate acestea, bancile sunt cele care trebuie si probabil ca vor incepe sa impuna limite in perioada urmatoare. Ca dovada ca unele au inceput deja", a precizat Ghetea.

Potrivit reprezentantilor BRD  - Groupe Societe Generale, banca se pregateste ca, de la inceputul lunii martie, sa reduca gradul maxim de indatorare pe segmentul de credite ipotecare de la 70 la 60%, pentru a nu crea probleme de rambursare clientilor. In acelasi timp, dobanzile pentru imprumuturi in lei si euro de la BRD vor inregistra cresteri moderate.

"Miscarile observate in piata valutara anul trecut arata cat de imprevizibil este riscul valutar. Lucruri similare se vor intampla si in viitor. Cu siguranta pentru cei care iau credite pe 35 de ani vor exista situatii in care vor castiga din fluctuatiile de curs si situatii in care vor pierde", a mai spus Ghetea.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a salutat comentariile lui Ghetea referitoare la abordarea, cu mai multa precautie, a creditelor in valuta. "In acest fel, cred ca se schimba atmosfera generala in care se discuta pe marginea expansiunii creditului in Romania: de la dominatia promovarii de noi produse pentru cresterea cotelor de piata spre prudentialitate", a declarat recent seful bancii centrale.

NewsIn