Furnizorii de telefonie si Internet vor fi obligati sa stocheze datele cu caracter personal ale clientilor

Data publicarii: 21-02-2008 | IT&C

Guvernul a aprobat in sedinta din 20 februarie proiectul de lege privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de informatii, se arata intr-un comunicat de presa al MCTI remis BankNews.ro.

Documentul urmareste armonizarea legislatiei romanesti in conformitate cu solicitarile Comisiei Europene si reprezinta transpunerea totala in legislatia romaneasca a Directivei privind retinerea datelor.

Astfel, furnizorii de servicii si retele publice de comunicatii pot fi obligati sa retina anumite date generate sau prelucrate in cadrul activitatii de furnizare a serviciilor de comunicatii electronice, pentru a le pune la dispozitie autoritatilor competente, in scopul utilizarii in cadrul activitatilor de cercetare, descoperire si urmarire a infractiunilor.

Autoritatile competente pot localiza persoanele fizice si juridice si pot identifica apelantul, daca acesta este inregistrat in baza de date a operatorului de telefonie fixa sau mobila.

Proiectul de lege interzice retinerea continutului comunicarii sau informatiile consultate in timpul utilizarii unei retele de comunicatii electronice.

Furnizorii de retele publice de comunicatii si furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului au obligatia de a asigura crearea si administrarea unei baze de date, in format electronic, in masura in care datele/informatiile sunt generate sau prelucrate de acestia. Datele vor fi retinute timp de 12 luni de la momentul efectuarii apelului si se refera, printre altele, la identificarea orei, duratei, tipului, sursei si destinatiei mesajului transmis. In functie de furnizorul de retea de comunicatie - telefonie fixa sau mobila, Internet - se vor retine numarul de telefon al apelantului, numele si adresa abonatului sau ale utilizatorului inregistrat, respectiv adresa Internet Protocol (IP).

Ministerul Internelor si Reformei Administrative, Ministerul Public, Serviciul Roman de Informatii si Serviciul de Informatii Externe - in calitate de autoritati competente - vor transmite un raport semestrial catre MCTI. Raportul va sintetiza cazurile solutionate la nivel de institutie, iar anual, MCTI va raporta catre Comisia Europeana statisticile elaborate in baza acestuia. Raportul catre Comisia europeana nu va contine date cu caracter personal.

Autoritatea competenta sa monitorizeze aplicarea prevederilor ordonantei de urgenta este Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.

Redactia BankNews.ro