Finantele Publice Arad au pierdut recursul intr-un proces pentru taxa de prima inmatriculare

Data publicarii: 21-02-2008 | Finante-Banci

Curtea de Apel Timisoara a stabilit, miercuri, printr-o sentinta irevocabila, ca taxa auto de prima inmatriculare este nelegala, ca urmare a judecarii recursului deciziei Tribunalului Arad, care constatase acelasi lucru in prima instanta.

Procesul a fost intentat de un barbat din Arad, care a vrut sa isi recupereze in instanta taxa de prima inmatriculare pe care a achitat-o cand a achizitionat un autoturism din Austria, pe care a vrut sa il inmatriculeze in tara.

"Curtea de Apel Timisoara, intr-un complet de judecata format din trei judecatori ai Sectiei de Contencios Administrativ, a constatat in mod irevocabil nelegalitatea taxei auto de prima inmatriculare, ca urmare a respingerii recursului declarat de Administratia Finantelor Publice Arad impotriva sentintei Tribunalului Arad, care constatase acelasi lucru in prima instanta, in cadrul actiunii promovate de SC MAGURA IMPEX SRL Arad", a transmis purtatorul de cuvant al CAT, Cristian Pup. Potrivit sursei citate, decizia Curtii urmeaza sa fie motivata in maximum 30 de zile.

CAT a judecat in recurs decizia din 7 august 2007, de la Tribunalul Arad, potrivit careia barbatul din Arad, care a dat in judecata statul, si-a recuperat in instanta taxa de prima inmatriculare pe care a achitat-o in momentul in care si-a cumparat un autoturism din Austria si pe care a vrut sa-l inmatriculeze in tara.

Ilie Iluna a achizitionat in luna iulie, cu 9.700 euro, un autoturism fabricat in anul 2002, si a trebuit sa achite o taxa de prima inmatriculare de 6.280 lei. Aradeanul detine o firma, pe numele careia a achizitionat masina si care are ca profil de activitate instalatii si cablaje electrice. Judecatorii de la Tribunalul Arad au decis sa-i fie restituta barbatului suma de 6.287 lei reprezentand taxa speciala pentru autoturism achitata, precum si sa fie platit rata dobanzii legale de la data platii pana la restituirea efectiva.

Iluna este primul roman care a castigat in instanta acest drept. Taxa speciala aplicata la prima inmatriculare a autovehiculelor a fost introdusa de Codul Fiscal in vigoare de la 1 ianuarie 2007.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: