Turistii romani nu vor mai avea nevoie de vize pentru Israel de la 1 martie

Data publicarii: 21-02-2008 | Turism

Vizele pentru cetatenii romani care calatoresc in Israel in scopuri turistice vor fi anulate incepand cu data de 1 martie, informeaza, joi, intr-un comunicat, Ambasada statului Israel la Bucuresti.

Ministerul israelian de Interne a luat aceasta decizie in data de 9 ianuarie, iar masura va intra in vigoare incepand cu 1 martie.

Celelalte tipuri de viza (pentru munca, studii etc.) raman in continuare valabile, precizeaza comunicatul Ambasadei.

Comisia pentru afaceri interne din cadrul Parlamentului israelian (Knesset) aprobase, la 9 ianuarie, decizia ministrului israelian de interne de a anula regimul obligativitatii vizelor pentru cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in Israel pentru o perioada de maxim 90 de zile. Aceasta decizie urma sa intre in vigoare in cel mult 90 de zile de la aprobarea ei. Masura a fost luata datorita faptului ca Romania face parte din Uniunea Europeana, iar cetatenii UE nu au nevoie de viza pentru a vizita Israelul.

Astfel, cetatenii romani care vin in Israel in scopuri turistice nu vor avea nevoie, de la 1 martie, decat de pasaport, ca orice alti cetateni europeni.

In ceea ce priveste temerile ca intrarea pe teritoriul israelian ar putea sa nu fie permisa in cazul in care pe pasaport exista vize acordate de tari arabe, secretarul II al Ambasadei Israelului, Johnathan Rosenzweig, declara pentru NewsIn, la 10 ianuarie, ca "in Israel vin multi turisti care au vizitat anterior tari arabe".

Ministerul israelian al Turismului a anuntat ca in 2007 s-a inregistrat o crestere semnificativa a numarului de turisti din Europa de Est si in mod special a numarului de turisti romani. Astfel, daca in anul 2005 Israelul a fost vizitat de 10.000 de turisti romani, in primele zece luni ale anului 2007 numarul acestora aproape s-a dublat, ajungand la 19.000.

Eduard Iosiper, ambasadorul roman acreditat in Israel, este convins ca anularea vizei va determina o crestere fara precedent a numarului de turisti romani care vor vizita Israelul. Astfel se va contrabalansa numarul mare de cetateni israelieni care viziteaza Romania, a spus ambasadorul, citat de site-ul israelian de limba romana Anima News.

De altfel, ambasadorul Israelului in Romania, David Oren, declara, la inceputul mandatului, ca una dintre prioritatile sale este dinamizarea turismului dinspre Romania spre Israel.

Anul acesta se implinesc 60 de ani de la crearea statului israelian si de la stabilirea de relatii diplomatice neintrerupte cu Romania.

Anuntul privind ridicarea obligativitatii vizelor turistice pentru Israel intervine in conditiile in care ministrul roman de externe, Adrian Cioroianu, se afla in vizita in Israel, la invitatia omologului sau israelian, Tzipi Livni. Programul vizitei include intrevederi cu presedintele Israelului, Shimon Peres, cu premierul Ehud Olmert si cu Tzipi Livni, viceprim-ministru si ministru al afacerilor externe. Totodata, ministrul roman de externe se va intalni cu  Dalia Itzik, presedintele Knessetului, cu vicepresedintele Knessetului, deputata de origine romana Colette Avital, si cu Moshe Sharoni, presedintele Grupului de Prietenie Romania-Israel din Knesset, precum si cu alti membri ai Legislativului israelian.

Ministrul roman si interlocutorii sai israelieni vor face o trecere in revista a situatiei din regiune, vor vorbi despre modalitatile de sprijin ale Romaniei pentru dezvoltarea relatiilor UE-Israel, dar si despre cooperarea NATO-Israel din perspectiva organizarii, de catre Romania, a Summitului Aliantei Nord-Atlantice la Bucuresti, in perioada 2-4 aprilie 2008. In programul vizitei este prevazuta si o deplasare in teritoriile palestiniene pentru intrevederi cu oficiali ai Autoritatii Palestiniene.

NewsIn