Pilonul II: Casa de Pensii ar putea incepe repartizarea aleatorie in data de 20 a fiecarei luni

Data publicarii: 21-02-2008 | Finante-Banci

Casa Nationala de Pensii (CNPAS) ar putea incepe procedura de repartizare aleatorie pe pilonul II a nehotaratilor in data de 20 a fiecarei luni, dupa ce pe 17 ianuarie s-a incheiat campania de aderare initiala, potrivit unui proiect privind aderarea continua, a anuntat joi CSSPP.

Potrivit Newsin, proiectul de norma privind aderarea continua propusa, joi, dezbaterii publice pe pagina de internet a Comisiei, completeaza Norma 18 privind aderarea initiala.

Potrivit proiectului de modificare a normei, sunt excluse fondurile care la data derularii procesului de validare aleatorie, detin o cota de piata de peste 20% din totalul numarului de participanti, dar in acelasi timp detin si 20% din activele nete ale tuturor fondurilor de pensii private de pe piata, se arata in comunicat.

Consiliul CSSPP a aprobat proiectul de norma pentru modificarea si completarea Normei 18/2007 privind aderarea initiala si evidenta participantilor la fondurile de pensii administrate privat, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel incat aceasta sa contina dispozitii comune privind aderarea initiala cat si cea continua. Data intrarii in vigoare a acestei norme va marca procesul de aderare continua in sistemul pensiilor private obligatorii.

Potrivit acestui proiect, persoanele eligibile care nu au implinit varsta de 35 de ani sunt obligate sa adere la un fond de pensii administrat privat in termen de patru luni de la data la care devin eligibile, se mai arata in comunicat.

Arbitrul pensiilor private a mai aprobat proiectul Normei privind colectarea contributiilor pentru pilonul II, care se afla pe site-ul Comisiei spre dezbatere publica. Aceasta norma va reglementa modalitatile de colectare a contributiilor individuale ale participantilor la fondurile de pensii obligatorii (pilon II), precum si procedurile de declarare, calcul, evidenta si virare a contributiilor individuale catre fondurile de pensii de pe pilonul II.

Potrivit acestui proiect de norma, data inceperii procesului de declarare si colectare a contributiilor la fondurile de pensii administrate privat este 1 aprilie 2008, pentru contributiile platite in contul lunii martie 2008.

Redactia BankNews.ro