Eurodeputatii au adoptat legea care pune capat sicanelor protectioniste ale statelor din UE

Data publicarii: 21-02-2008 | International

Suedia nu va mai putea bloca in curand importul cratitelor de aluminiu si nici Belgia pe cel al unor biciclete olandeze cu un sistem special de franare, scrie, joi, AFP, dupa ce eurodeputatii au anulat ultimele obstacole din calea liberei circulatii a marfurilor in UE.

Pana in prezent, in ciuda liberalizarii totale a pietei marfurilor prevazuta din 1992 prin "pachetul Delors", anumite state membre ale Uniunii Europene (UE) "continua sa faca protectionism, in ciuda jurisprudentei Curtii Europene", sub acoperirea unor reglementari tehnice in vigoare la nivel national, a observat un deputat conservator finlandez Alexander Stubb, care este unul din cei trei raportori ai Parlamentului European (PE) cu privire la acest subiect, consemneaza AFP, citata de NewsIn.

De cand Germania a fost condamnata in 1979 de catre Curtea Europeana de Justitie pentru ca interzisese importul lichiorului de coacaze de Dijon pe motiv ca nivelul concentratiei alcoolice era inferior celui minim prevazut de legislatia germana, instantele europene au pronuntat mai mult de 300 de sentinte in cazuri asemanatoare.

In conformitate cu reglementarile definitive adoptate joi chiar de la prima lectura de catre Parlamentul European si care vor intra in vigoare in 2010, "cand o tara A autorizeaza un bun, un stat B nu se va mai putea opune punerii in vanzare a bunului respectiv", a explicat Stubb.

"Statele membre ale UE nu vor mai avea, de acum inainte, niciun drept sa impiedice intrarea bunurilor, decat daca poate aduce argumente stiintifice legate de protectia sanatatii sau a mediului inconjurator", a mai explicat eurodeputatul, citat de AFP.

Consecinta acestui fapt este ca Belgia nu va mai putea impune folosirea franelor de mana, pentru a impiedica importul unor biciclete echipate cu alt sistem de franare, iar Suedia va trebui sa autorizeze importul cratitelor de aluminiu.

In schimb, daca statele membre pot dovedi ca interdictiile lor sunt intemeiate, acestea vor putea fi mentinute, mai arata AFP.

Stubb estimeaza ca 25% din bunurile fabricate in Uniunea Europeana (UE), pentru care nu exista nicio legislatie armonizata, vor profita de aplicarea acestui principiu de 'recunoastere reciproca', ceea ce reprezinta o piata de aproape 500 miliarde euro.

Potrivit declaratiilor comisarului european pentru industrie, Gunter Verheugen, care considera legislatia adoptata joi ca fiind "cea mai importanta pentru piata comuna din 1992 incoace", obstacolele administrative actuale explica de ce "doar 8% dintre intreprinderile europene profita din plin de piata comuna prin comertul transfrontalier".

Proiectle de lege adoptate joi inaspreste drastic supravegherea pietelor si ii responsabilizeaza pe toti actorii, atat pe producatori, cat si pe importatori, a mai aratat Verheugen.

Pentru a evita folosirea abuziva a simbolului 'CE', care arata ca un produs respecta legislatia comunitara, textul prevede ca statele membre ale UE sa aiba posiblitatea de a impune sanctiuni grave, inclusiv penale.

Acest simbol este subiect de discutii, dupa ce compania americana Mattel a retras din circulatie jucarii fabricate mai ales in China, care contineau prea mult plumb si care purtau, totusi, simbolul 'CE'. Comisia Europeana vrea sa propuna o revizuire a acestei marci pana in iunie 2008.

Redactia BankNews.ro